Julens toner

01.12.17
Der findes julemusik for enhver smag. Fra sakrale oratorier over sentimentale evergreens til mere hårdtslående rockballader. Men hvilken indspilning af Händels "Messias" er lige den bedste og hvor går man hen når man har hørt "Last christmas" og "Driving home for Christmas" for 117 gang?

Mange af de store klassiske komponister (Bach, Händel, Saint-Säens, Corelli, etc.) har ladet sig inspirere af julen og Jesu fødsel. Der findes derfor megen virkleig skøn julemusik som opføres til julekoncerterne over hele Danmark i december måned og findes i et utal af forskellige indspilninger.  Smithsonian Magazine, DR og Køge Bibliotekerne har alle bragt yderst interessante artikeler om Händels "Messias"(HWV 56), og ønsker du at dykke ned i Bach´s "Juleoratorium" (BWV 248) kan nedenstående guide udarbejdet af Bibzoom varmt anbefales. 

 Interesserer du dig mere bredt for julemusik vil jeg gerne slå et slag for Wikipedias glimrende artikel om julemusik - fra middelaldren og forbud til nutidens verdslige pophits.

Træt af de samme gamle slidte juleschlagere? Bruge for lidt ny inspiration indenfor pop, rock, soul og  r´n´b? Så tag et kig på playlisten til højre. Jeg har her samlet en lang række numre som jeg personligt synes fortjener langt større rotation i julemånederne. Numre som rent faktisk holder og ikke giver røde knopper fordi man har hørt dem til udødelighed. Her er klassiske julenumre med bjælder, sødmefulde tekster og englekor. Men også  frække, muntre, skæve, blå, sørgmodige og mere hårdtslående numre. Så pas på at svigermor ikke får gløggen og æbleskiverne galt i halsen.  

Noder og sangbøger med julemusik finder du her

Materialer