Heartland rock

01.04.16
Den 20. juli giver Bruce Springsteen og hans E Street Band koncert på Fængslet i Horsens. I den anledning har vi fået journalist og forfatter Espen Strunk til at komme d. 18/4 og holde et dybegående foredrag på Horsens Bibliotek om dobeltalbummet "The River", som er omdrejningspunktet for Springsteens besøg. Som optakt til koncerten og foredraget får du her en kort introduktion til heartland rock.

Heartland rock opstod i USA i  slutningen af 70érne med afsæt i singer/songwriter-tradiotionen og opnåede stor international kommerciel succes i midten af 80érne med kunstnere som Bruce Springsteen, Bob Seger, Tom Petty og John Cougar Mellencamp. Genren er kendetegnet ved en ligefrem rock ´n´roll med elementer af folk, country, roots rock og garage, og instrumenteringen består typisk af eletrisk guitar, trommer, keyboard og en enkelt blæser (oftest saxofon). Det bevidste fravalget af synthezisers kan til en vis grad ses som en modreaktion på samtidens ellers så populære elektroniske rock bannerført af især den engelske new romentics. Tekstmæssigt skildrer heatland rock ofte livet blandt datidens hvide arbejderklasse i Midtvesten og Rustbæltet, og historierne der fortælles rummer en høj grad af social indignation. De skal handle om noget. Temaer som arbejdsløshed, urbanisering, disillusion, melankoli, nostalgi, fremmedgørelse, isolation og fortvivlelse er alle centrale. Live minder heartland rock med sin ofte høje sing-a-long faktor og poppede tilsnit meget om stadionrock 

Med tiden mistede heartland rock noget af sit bid og tag i det yngre publikum (endte med at blive omtalt som pølle-rock), og den blev langsomt overskygget af mere prangende stilarter som hair metal og mere eksperimenterende grene af rock, folk og country. I løbet af 90érne udviklede den sig til americana, men stak stadig hovedet frem hos bands som Missouris Bottle Rockets, Uncle Tupelo og aktuelt hos The gaslight Anthem. Til genrens eftermæle høre også at navne som John Hiatt, Bruce Hornsby og Steve Earle har været inspireret heraf. 

 

Materialer