Alexandre Nsoni_Jan Grarup
Alexandre Nsoni_Jan Grarup

Spotlight på: Alexandre Nsoni

Mød forfatteren Alexandre Nsoni, der i 2021 debuterede med digtsamlingen "I Afrika fødes der ikke drenge - kun mænd".

Alexandre Nsoni, 26 år. Er født i Congo og vokset op i Nordjylland med sine forældre og to søskende. Udkom med sin debut digtsamling ”I Afrika fødes der ikke drenge – kun mænd” i juni 2021. Her svarer han på fem hurtige spørgsmål om digte, litterære forbilleder og Horsens.

Alexandre Nsoni_I Afrika fødes der ikke drenge

Hvor og hvordan opstod spiren til din digtsamling ’I Afrika fødes der ikke drenge – kun mænd’?

Psykiatrien i Horsens. Digtene kommer helt inde fra mit hjertes dybeste kammer. Jeg havde traumer, der skulle bearbejdes, og til at starte med brugte jeg digtene til at starte en dialog med lægen. De gav os i første omgang et fælles sprog, og efterhånden som det udviklede sig, kunne jeg også bruge digtene til at sætte ord på mine egne følelser.

Hvad vil du gerne have, læseren tager med sig fra din bog?

Åbenbaring. En form for åbenbaring over for vores medmennesker. En større forståelse for vores medmennesker.

Hvad er det, litteraturen kan for dig? – og er der et værk eller to (ud over dit eget), du vil anbefale andre at læse? 

Litteraturen kan give mig en uforlignelig ro. Jeg bliver tiltrukket af bøgerne af en glæde for ord, og det at læse litteratur bringer mig i en velbefindende tilstand. Jeg kan anbefale: ’Det store stilehæfte’ af Agota Kristof. Og ’Hvide nætter’ af Fjodor Dostojevskij.

Hvad er din tilknytning til Horsens?

Intet andet end tilflytning. Jeg flyttede til Horsens for at være alene, for at bearbejde mine traumer alene. Jeg kendte ikke byen andet end af navn, men søgte og fik en lejlighed og optagelse på et studie. Herfra kunne jeg begynde at arbejde med mig selv. Mødet med ensomheden bragte mig til litteraturen, og jeg blev mere og mere nysgerrig på litteraturens verden, og den fordybelse og selvbeherskelse det kræver at læse bøger.

Er der et sted i Horsens, som betyder noget særligt for dig?

Langelinie. Jeg holder af havet og stilheden. I en by, hvor man kun kender sig selv, er det rart at sidde på bænkene, kigge ud over vandet og nyde stilheden.

Materialer