Martin Krogh Andersen: "Historien er alt."

08.11.17
Interview med Martin Krogh Andersen om romanen Harens øjne - og om at skrive og sætte sig i personernes sted.

Martin Krogh Andersen er cand.mag. i dansk, og hans første bog byggede på hans speciale: Døgnets kævl om Johannes V. Jensens dagblad Pressen fra 2006. Men siden 2008 er det skønlitteratur, der er flydt fra hans pen. Han romandebuterede med Arsenalet, om to drenge, der adskilles af ulykkelige begivenheder, men mødes igen som voksne.

Senere skrev han Nærmere Elin, hvor hovedpersonen forsøger at finde og forstå sin kæreste gennem hendes dagbøger – og i Fordømte aber tog han læserne tilbage til 2. Verdenskrig, hvor historien om den lille abekoloni på Gibraltar får stor betydning.

Senest har han skrevet Harens øjne, hvor en dreng efterlades hos den bedstefar, han aldrig før har mødt – og de to meget forskellige mennesker må lære komme overens. På Litteratursiden skrev Nina: ” Martin Krogh Andersen er en mester til at sætte ord på hvordan en lille dreng sanser og føler.”

Vi har taget en snak med Martin Krogh Andersen om bogen, om inspiration og om det at skrive.

Martin Krogh Andersen. Foto: Stephen Freiheit.

Vil du starte med at præsentere dig selv og Harens øjne? Hvilken oplevelse håber du, at læseren sidder tilbage med efter endt læsning?

Når vi læser en bog, sker der det, som også sker, når vi bevæger os ud et nyt sted i virkeligheden, med åbne øjne og ører og hele det øvrige sanseapparat aktiveret – først ved vi kun meget lidt om det nye sted, vi begynder at samle informationer, og vi orienterer os, vi bliver gradvist mere fortrolige med omgivelserne. Hvis vi opholder os længe nok på et sted, ender vi måske endda med at føle os hjemme.

I min roman, ”Harens øjne”, ankommer en dreng til et hus et sted ude vestpå ved havet, han er uvidende om alt, ikke bare om landskabet og geografien, men også om hvorfor han er kommet og om hvem, der bor i huset. Drengens mor sætter ham af og overgiver ham til en gammel mand, der hedder Arne. Hvem er Arne? Drengen ved det ikke, og læseren ved det naturligvis heller ikke. Læseren må sanse sig frem og ligesom drengen gøre sig fortrolig med de nye omgivelser. Det er den følelse, jeg håber, man sidder med undervejs. Og ved endt læsning håber jeg, at man via desorienteringen har fået løftet fligen af et familiedrama.

”Harens øjne” handler om drengens naive opdagelser i et miljø, som i kraft af det fremmede kan virke eventyrligt, men som i bund og grund slet ikke er for børn.         

LÆS MERE: Jysk gotik - Janus' anmeldelse af Harens øjne

Harens øjne er i mine øjne en bog, der fungerer, fordi flere elementer spiller godt sammen - så det kunne være interessant at høre, hvordan den startede i forfatterens hoved. Var det med en hændelse, en person, en stemning? Og hvordan voksede den derfra til et hele?

Det er jeg glad for, at du synes. Jeg har tidligere forsøgt at spole tilbage for at finde begyndelsen på projektet, og jeg kom frem til, at jeg på et tidspunkt var meget optaget af fænomenet søvngængeri, noget som jeg i mit eget liv forbinder med barndommen.

Jeg læste med begejstring H.C. Andersens vildt fabulerende og drømmende Fodreise-roman og gik så rundt med ideen om en fortælling, der skulle bevæge sig som i søvne. Der er kun kommet lidt af det med i ”Harens øjne”, men stemningen er måske fulgt med? I hvert fald fremstår den uvidende drengs omgivelser af og til i et uvirkeligt, hvis ikke drømmende skær.        

Så det korte svar er, at min bog, som så mange andre, begyndte med læsningen af en anden bog.

I forlængelse af det kunne det være interessant at høre, hvor meget af bogen du har på plads, før du begynder at skrive. Harens øjne er en af disse bøger med en lethed, der virker, som om den er vokset frem i skrivningen.

Jeg havde stort set kun ønsket på plads, ønsket om at gå i drengens fodspor og se, hvad der skete. Udforske en noget nær uforståelig verden sammen med ham. Du har nemlig set rigtigt, historien er vokset frem i skrivningen. Jeg havde truffet nogle ganske få valg angående et miljø og nogle personer, et møde mellem en dreng og en gammel mand, et umage par med et ulige forhold til hinanden.

Morens indledende svigt, idet hun forlader drengen, måtte jeg prøve at forstå baggrunden for. Det ledte mig igennem en overraskende historie, som både rummer afstumpet brutalitet og dyb kærlighed.    

En stor del af Harens øjne er synsvinklen, drengen, som historien fortælles igennem. Hvordan sætter du dig i personens sted - og hvordan sørger du for at holde det perspektiv?

Man kan sige, at jeg har gjort det let for mig selv ved at gøre mig uvidende. Det er måske en metode, jeg anvender. Eller også gør jeg en dyd ud af nødvendigheden, for jeg ved faktisk ikke rigtig noget, når jeg tager fat.

Det har dog den helt store fordel for mig, at jeg bliver ved med at være nysgerrig på historien. I det her tilfælde barnligt nysgerrig. At holde perspektivet handler selvfølgelig også om at styre sine virkemidler – at begrave den alvidende fortæller og så ellers vise læseren, hvad der sker. Men aldrig vise for meget. Det er den evige balancegang.        

I arbejdet med sådan en bog, hvor lægger du dit fokus - sproget, personerne, historien eller noget helt andet?

Jeg tror ikke, at jeg er i stand til at adskille delene. De udgør til sammen historien, og der lægger jeg mit fokus. Personerne er historien, sproget er historien. Historien er alt.

Når man kigger på dine bøger, er de meget forskellige - fra en bog om Johannes V. Jensen, over myternes magt under 2. verdenskrig til denne, der emmer af barndomserindringer. Hvad vil du selv betragte som den røde tråd i dit forfatterskab?

Det er et godt spørgsmål, jeg har selv ledt efter den røde tråd. Hver gang, jeg har afsluttet en bog, har jeg haft lyst til at lave noget helt andet – og jeg har tit tvivlet på om jeg har tålmodigheden til at være forfatter.

Måske er jeg ikke den rette til at svare på dit spørgsmål, men hvis jeg skal komme med et bud, så handler min røde tråd om relationer. Forholdet mellem mennesker og de historier, de fortæller hinanden. Det er i hvert fald det, der interesserer mig, fortællingens magt på godt og ondt – dér har du om ikke en rød tråd, så en nisse, der flytter med mig fra projekt til projekt.   

Du skriver gerne om mænd og drenge i dine bøger. Er det et bevidst valg - eller bare noget, der sker?

Det er helt klart ikke et bevidst valg. Men nabokonen Hedvig i ”Harens øjne” tror jeg dukkede op, fordi der netop var behov for en kvinde i historien.

Det er interessant, at du spørger om det. Jeg mener ellers ikke, at kønnet er specielt vigtigt, da mit fokus er mere eller mindre almenmenneskeligt, men når du spørger, så tror jeg, at det handler om min egen direkte adgang til identifikation. Jeg er en mand, jeg har engang været en dreng, og jeg tager selvfølgelig mig selv med i det, jeg skriver.  

Som en afslutning plejer jeg gerne at bede om lidt inspiration til læserne. Når nu man har læst dine bøger, hvad vil du så anbefale til natbordet?

Jeg har lige, måske som en af de sidste, opdaget at Don DeLillo er en helt forbløffende god forfatter – sådan er vi nogen, der er et par årtier bagud – jeg havde kun læst et stykke drama af ham, der hedder ”Love-Lies-Bleeding”, men læser nu romanen ”Hvid støj” og er helt blæst omkuld af begejstring. Ellers vil jeg anbefale alle at læse Hanne Højgaard Viemoses roman ”Mado”, hun er en stærk forfatter med stor menneskelig indsigt og imponerende store skrivemuskler.  

LÆS MERE: Flere interviews med danske bogfolk

Følg Martin Krogh Andersen på hans hjemmeside.

Materialer
Reservér
  • Bog

Harens øjne : roman

Af Martin Krogh Andersen (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Fordømte aber : roman

Af Martin Krogh Andersen (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Arsenalet : roman

Af Martin Krogh Andersen (2008)
Læs mere
Se online
  • Ebog

Døgnets kævl : Johs. V. Jensens avis "Pressen"

Af Martin Krogh Andersen (2008)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829 (ill. Cai-Ulrich von Platen)

Af H. C. Andersen (f. 1805) (2005)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Hvid støj : roman

Af Don DeLillo (2000)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Mado : roman

Af Hanne Højgaard Viemose (f. 1977) (2015)
Læs mere