Interview: "Folk skulle være en del af BYENS - og BYENS en del af folk"

18.08.17
Vi har taget en snak med forfatter og forlægger Thomas Aagaard Skovmand om bøger og om Byens forlag.

Om BYENS

Byens Byens er et forlag, som driver kaffebarer i Vejle og København som udadvendte kontorer. Her kan man drikke kaffe, spise kage, bladre i nye bøger fra forlaget eller få en personlig oplæsning af et digt. Levende bogformidling er et særkende for forlaget, som gennem tiden har arrangeret oplæsninger fra for eksempel et kirketårn, en bils bagagerum, Illums toiletter og hjemme i folks soveværelser.

 

Forlægger Thomas Aagaard Skovmand har blandt andet været med til at grundlægge en lokalavis i København, hvor al research blev lavet via dørklokker, undervist på Journalisthøjskolen og skrevet kriminalromaner.BYENS forlag begyndte at udgive bøger i 2009. Kan du fortælle lidt om, hvordan forlaget begyndte - hvordan opstod ideen?

 

- Jeg havde dengang været selvstændig i 5-6 år og havde skrevet min første spændingroman ("Skyerne over Vesterbro") - og jeg vidste allerede, da jeg var i gang med den, at jeg selv ville udgive den. Min ven, forfatteren Tommy Heisz, havde på samme tidspunkt også skrevet sin første bog, så over en masse kopper kaffe og øl med mange vilde idéer flyvende i luften mellem os blev Byens Forlag til. I begyndelsen cyklede vi selv rundt til boghandlere i København, og en hel væg i min lejlighed havde høje stabler af bogkasser. Det var en sjov tid. Vi ville gerne lave et mere jordnært foretagende, hvor folk kunne møde forlag og forfattere på en mere uhøjtidelig og afslappende facon. Folk skulle være en del af Byens - og Byens en del af folk. Vi forsøgte at indfange hele idéen i selve navnet - siden da kom der så opsigtsvækkende aktiviteter som oplæsninger på gader, i folks hjem og på toiletter til, og et år kunne man få en forfatter i julegave - og vi skabte BYENS - vores nu to kaffebarer i Vejle og København, hvor man kan komme og besøge os og drikke kaffe m.m.

  

I udgiver et bredt udvalg af bøger - romaner, fagbøger, digte. Men er der en rød tråd i jeres udgivelser? Hvad er en god bog for BYENS?

 

- I år udgiver vi 40 titler, så forlaget er vokset - også i bredden. Vi har dog stadig bøger, som vi mener, at ingen andre udgiver - såsom bogen "Supermarkedspoesi" - digte skrevet ud fra folks tabte indkøbssedler - og krimiserien "Mord i din hjemby", "Mord i dit hjem" (her har jeg selv skrevet en krimi, der foregår i mit eget hjem i Vejle) og den nyeste "Mord på din ferie". Her får forskellige krimiforfattere benspænd at skrive ud fra. Ellers er den røde tråd, at det skal være temabøger, krimier, romaner, biografier og være skabt på dansk. Vi arbejder ikke med oversættelser. Forlaget er meget baseret på den gode ide. Hvad enten vi selv får den, eller en forfatter kommer med den.

  

I lægger meget vægt på den fysiske bog. Hvad betydning synes du, at indpakningen har for værket?

Thomas Aagaard Skovmand  

- Vi udgiver nu også vores bøger som lyd- og ebøger, men i en tid, hvor vi bruger ekstremt meget tid med at glo på en skærm, er det da befriende at gå offline og læse en gammeldags bog, hvor man kan bladre i den, lave æselører og lugte til den. Og så er boglayout da bare flottere, når man kan se det i virkeligheden. Lavet til en bog - og ikke til en skærm.

 

Der er selvfølgelig nogle ulemper ved at være et mindre forlag, men hvilke fordele giver det?

 

- Du kan handle ekstremt hurtigt og groft sagt udgive en bog fra den ene dag til den anden, hvis du vil det. Du kan eksperimentere meget og lade forfatterne bidrage med det, de nu er gode til i hele processen med at få en bog gjort klar og sendt på markedet. Ligesom vi gerne vil have folk tæt på os, vil vi også gerne have forfatterne ind og arbejde tæt sammen med os. Det er jo deres bøger.

 

Læserne forbinder ofte bogen med forfatteren. Men hvordan er din kontakt med læserne som forlægger?

 

- Nu har vi jo vores to redaktionssteder, BYENS i Vejle og København, så der har vi stor mulighed for at være i kontakt med læsere og nye læsere. Det er fantastisk ikke at gemme sig væk bag et lille dørskilt oppe på 3. sal i en sidegade til Købmagergade. Vi sidder og arbejder på vores kaffebarer side om side med gæsterne. Så der er vel næsten ingen, der kommer tættere på læserne end os.

  

I udgiver (så vidt jeg kan se) udelukkende danske forfattere. Hvordan ser du selv forlæggerens rolle i bogens vej fra forfatter til læser?

 

- Vi har selvfølgelig en masse kontakter og erfaring, som en forfatter normalt ikke har, og det kan vi hjælpe med - udover vi kan komme med begejstring, der gør, at ens ellers ensomme arbejde som forfatter bliver gjort til noget, vi sammen løfter og kæmper for at få bredt ud.

 

At bede en forlægger vælge mellem sine udgivelser må være som at bede en forælder vælge mellem sine børn - så i stedet vil jeg spørge: Hvilken bog fik ikke den læserskare, som den fortjente?

 

- Pyha. Der udgives jo ekstremt mange bøger i dag, og der er desværre også enkelte af vores bøger, der bliver overset. Jeg er selv stor fan af Peter H. Olesen (som i øvrigt er fra Vejle). Hans romaner "Korrekturlæseren", "Lille samtidsroman" og "Et hus er ikke et hjem" er i den grad oversete. Ellers er der også Kim Karmark fra Århus - men jeg tror altså, der sker noget for ham i år. Hans tredje roman - "En af dagene" - er lige kommet ud.Vi plejer gerne at slutte ud af med lidt inspiration, så: Hvad læser du selv, når du skal slappe af?

 

- Lige nu læser jeg Kim Karmark. Der er rigeligt med læsestof i forlaget, og fordi jeg også har to livlige rollinger på 1 og 3 derhjemme, får jeg ikke læst så meget andet for tiden, desværre.

På billedet: Thomas Aagaard Skovmand i front med hele "Byens-crew" i baggrundenFølg BYENS på forlagets hjemmeside eller på Facebook. 

http://byensforlag.dk/ - https://www.facebook.com/byensforlag

BYENS bøger på Horsens kommunes biblioteker og på bibliotek.dk

https://horsensbibliotek.dk/search/ting/fl%3D%22byens%20forlag%22

https://bibliotek.dk/da/search/work?search_block_form=fl%3D%22Byens+forlag%22&select_material_type=bibdk_frontpage&op=S%C3%B8g&year_op=%2522year_eq%2522&year_value=&form_build_id=form-acUAxxCQT-4MzckppNf75AWi5DhnRFifD3IZr7SCydI&form_id=search_block_form&sort=rank_frequency&page_id=bibdk_frontpage#content

Tags
Materialer