David & Stephan Garmark: Vi lukkede verden ude og skrev bogen på halvanden måned.

01.02.18
Landsbyen Rakelsminde drukner i rædselsvækkende hændelser, når brødrene Garmark skriver sammen. Vi har interviewet dem om romanen Rakelsminde.

David og Stephan Garmark er brødre - og så er de begge forfattere. Davids CV rummer fire romaner, mens Stephans navn står på en enkelt. Og nu har de begge sat deres navne på den samme roman: Rakelsminde - en roman, som efterlod vores egen Jette Rakelsminde - en roman, som efterlod vores egen Jette fuldstændig solgt..

Romanen bevæger sig i et dystert farvand mellem spændingsroman, horror og science fiction, når mystiske ting begynder at ske i den landsby, der har lagt titel til historien. En mystisk lyd driver folk til vanvid, og journalisten Tea forsøger at løse mysteriet bag.

Vi har taget en snak med de to brødre, der selv er vokset op i en lille landsby, om romanen, inspiration, horror og fremtiden.

 David & Stephan Garmark

Kan I starte med at præsentere Rakelsminde? Hvilken oplevelse håber I på, at man sidder tilbage med efter endt læsning?

Rakelsminde er vores første fælles roman. Den handler om nogle bizarre hændelser i en lille landsby, der hedder Rakelsminde. Det er en roman om at være på flugt enten fra noget fysisk eller mentalt. Men er også en roman, der beskriver en lille bys totale opløsning gennem for eksempel religiøse polariseringer. Vi håber, at man sidder tilbage efter endt læsning med følelsen af at have taget en skræmmende rustjebanetur. Som en af vores læsere skrev til os: ”Seriøst? Den er jo ikke til at lægge fra sig, vi får jo først aftensmad til midnat, hvis det her fortsætter.” Vi har skrevet en roman, der gerne skulle stjæle mere end bare tid. Din nattesøvn for eksempel. Dit mentale helbred.

Den har en lille forbindelse til Krimimessen her i Horsens, har jeg læst mig til. Kan I fortælle, hvordan bogen blev til?

Vi havde skrevet de første kapitler og en grundig synopsis, som vi pitchede til forlæggeren på DreamLitt, under Krimimessen sidste år. Den købte han med det samme og gav os 2 måneder til at skrive den, så vi lukkede verden ude og skrev den på halvanden. Nogle måneder efter var vi på forfatterophold med forlaget, hvor vi redigerede den færdig, så den kunne udkomme 6. november, og ved samme lejlighed pitchede vi bog nummer to, som vi derefter skrev kontrakt på. Den kommer til september og hedder Love City.

I har begge to skrevet bøger under eget navn. Hvorfor besluttede I at skrive sammen - og hvordan foregik det rent praktisk?

Vi har altid gerne villet skrive noget sammen, og da vi begge er litterært opvokset med horror, syntes det oplagt at kaste os over den genre. Da vi sidder i hver vores ende af landet, foregår det praktisk ved, at vi skriver dele af romanen uafhængigt af hinanden. Det kan lade sig gøre, fordi vores synopsis er meget grundigt lavet, således at vi kan skrive uafhængigt af hinanden. Derudover taler vi meget i telefon, hvor vi drøfter plot, dialog, retning, tempo osv. Når vi så er færdige med det, læser vi det igennem et par gange og retter til sammen, hvorefter vi sender til forlag.  

Som to mænd, der skriver sammen - hvorfor så en kvindelig hovedperson?

Dels fordi det er spændende og udfordrende at beskrive en kvindes synspunkt. Dels fordi vi har besluttet os for, at alle vores fælles bøger skal have både en mandlig og en kvindelig hovedkarakter, og dels fordi vi selvfølgelig gerne vil fange både mænd og kvinder med vores bøger, og få dem til at læse mere horror. Og i virkeligheden er der vel ikke den store forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever skræk og rædsel.

Rakelsminde foregår i en mindre, dansk provinsby - og I stammer begge fra en mindre, dansk provinsby. Hvor meget vil man kunne genkende derfra, når man læser historien?

En hel del. Der er flere lokations i bogen, som eksisterer i virkeligheden. For eksempel bor Sayid på samme adresse, som vi boede på. Der er tankstationen, missionshuset osv. Men det er mest relevant for os og folk i den by. Rakelsminde kunne for så vidt være en hvilken som helst lille dansk landsby. Og det er som sådan det, vi har beskrevet. Inspirationen er fra Haderup, hvor vi er vokset op.

I har begge to andre ting på CVet end forfatter - hvad er det ved den måde at fortælle historier, der tiltrækker jer?

David: Alt, hvad jeg foretager mig, er i forskellige afskygninger formidling. Lærerjobbet, skuespillet, turleder i Italien osv. At skrive bøger er en pragtfuld måde at formidle på. Man kan skrive, hvad man vil, og lade ens karakterer udforske og udfordre end egne holdninger. At skriveromaner bunder i ønsket om at underholde med en historie, man ikke kan lægge fra sig. Det er et svært håndværk, men virkelig givende, når det lykkes. Jeg har fuldtidsarbejde, men bruger al min fritid på at skrive.

Stephan: Jeg har altid skrevet, lige siden folkeskolen hvor jeg ofte afleverede stile, der fyldte op til 5-10 stilehæfter. Jeg elsker at fortælle historier og at lege med sproget. Det er spændende at have en idé til en roman og se den blive til virkelighed gennem metodisk og hårdt arbejde. Jeg har brug for at se et projekt udforme sig og blive til et produkt, derfor passer projektbaseret arbejde godt til mig. Der er mange forfattere, der siger, at dansk er et frygteligt fattigt sprog. Jeg er helt uenig, at formidle fængende og spændende læsning på dansk er lige så nemt som på alle andre sprog. Det der ordnørderi er fedt, at finde den helt rigtige sætning til den situation, man beskriver. Som David siger, er det også utroligt tilfredsstillende, når læserne holder af den bog, man har skrevet. Vi er vel alle lidt til fals for at få ros.

LÆS MERE: Jettes anmeldelse af Rakelsminde

Når man læser anmeldelserne af Rakelsminde, har den en tendens til at blive anbragte i lidt forskellige kasser. Har I selv en foretrukken genre, og hvordan har det påvirket jeres arbejde med historien?

Med dette fælles projekt er vores genre jo i bund og grund horror, men vi finder også, ren horror kan blive en anelse trægt. Derfor blander vi andre genrer ind i vores bøger for at gøre dem mere spændende, men også for netop ikke at blive kastet i en kasse. Vi mener, at den måde, som vi skriver horror på, kan læses af alle, der er til krimi og spænding. Men Nordic Noir bliver det aldrig. Vi lægger også stor vægt på specielt nogle godt beskrevne karakterer, som man kan relatere til, og synes, det er vigtigt, at bøgerne indeholder et glimt i øjet i form af vores humor. Vi kalder selv genren Urban-fantasy-mystery-thriller-horror-krimier.

Som sagt skriver I også for jer selv - men vil I skrive mere sammen? Og kan I i så fald løfte lidt af sløret for, hvad det bliver?

Ja, vi har planlagt en serie på mindst tre bøger, der ikke hænger sammen som sådan, men hvor nogle af karaktererne vil gå igen, navnligt i bog tre. Vores næste bog, der udkommer til september, hedder Love City, og det er en slags hybrid mellem Tom Clancy og Clive Barker. Rakelsminde har sit eget tema, og Love City er en vampyrhistorie, som man aldrig har læst den slags før. Vi er væk fra teenagevampyren, der glimter i solen. Vi er tilbage til monsteret, naturkraften. Vi skifter også scene fra den jyske hede til de tidligere danske Jomfruøer, navnlig Sankt Jan, der har kælenavnet Love City. Vi har planlagt at skyde seks teasers for bogen, en for hver betydningsfuld karakter, og sende en ud hver måned op til udgivelsen. Planen er også at skrive en novelle til hver af disse og udgive dem til gratis download, så man kommer til at kende karaktererne, inden man læser bogen. Bog tre er under planlægning og udkommer efter planen i 2019.

Hvis I skulle pege på forfattere, der har inspireret jer til at skrive, hvilke navne ville det så være?

Gennem hele vores opvækst har vi begge læst meget Stephen King, Clive barker, Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft og Dean Koontz og nyligt afdøde Jack Ketchum. Vi har læst mange andre selvfølgelig, og vi henter inspiration mange steder fra. Men når det gælder horror, er det mestrene, vi læser. Vi håber selvfølgelig, at vi inspirerer fremtidige horror forfattere på samme måde.

Læs mere

Du kan følge Stephan Garmark på Facebook - og du kan ofså læse mere på David Garmarks hjemmeside, David Garmarks Twitter og David Garmarks Facebook.

Materialer