Spot på japanske film

06.11.14
Få en god oplevelse med bibliotekets samling af japanske film. Vi sætter spot på japansk filmkultur og plukker et udvalg af, fornøjelige og farverige film fra landet mod øst.

Japan er landet som mærkede atombombens altødelæggende potentiale, rejste sig fra asken og med en enorm arbejdsomhed satte kurs mod en lys og lovende fremtid. En fremtid, som dog har fået en del knæk undervejs bl.a. da bobleøkonomien brast i begyndelsen af 1990´erne.

Derudover er Japan ikke mindst landet med de mange sære påfund, som f.eks. bryllupper for katte, udlejning af familiemedlemmer og parykker som højeste hattemode. Japan pirrer vores nysgerrighed fordi det rummer så mange udtryk på én gang. Det har naturligvis også sat sit præg på filmens verden.

Se selv med her og få en bred og berigende indsigt i japansk kultur.

 

Hana-Bi(1997)Hana-bi

Kriminalassistent Nishi har mistet sit barn, konen er dødeliglig syg, vennen Horibe mister førligheden efter en aktion, han føler sig skyldig over to kollegaers død og for at komme hjælpe begår han bankkup.

 

Emne:  thriller / politi / skyld / Japan
 

Departures (2008)Departures

Den unge Daigo må opgive sin karriere som cellist og påtage sig et nyt job, som viser sig at være noget mere grænseoverskridende, end han havde regnet med.

 

Emne:  døden / far-søn forholdet / forsoning / Japan

 

Go

Go (2001)

Gymnasieeleven Sugihara er født i Japan af koreanske forældre og er splittet mellem to nationaliteter. Hans forelskelse i en japansk pige hjælper ham med at finde sig selv.
 

Emne:  drama / Japan / Korea / unge / identitet / forelskelse

 

Taler man om japanske film kommer man ikke uden om Akira Kurosawa. Han er Japans nationale filmikon og kendt for det prisbelønnede hit De syv samuraier fra 1954. Snyd ikke dig selv for andre gode filmoplevelser fra mesterens hånd.

På biblioteket kan du låne adskillige af Kurosawas film:

 

Idioten

Idioten (1951)

Tilsyneladende vender soldaten Kameda hjem fra krigen som enfoldig idiot. I virkeligheden har krigen gjort ham til et virkelig godt menneske. Hans store indfølelse og næstekærlighed får imidlertid tragiske følger. Filmen er baseret på Dostojevskijs roman af samme navn.

Emne:  drama / kærlighed / næstekærlighed / jalousi / Japan / 1940-1949 / 1950-1959

 

De syv samuraier (1954)De syv samuraier

En landsby i 1500-tallets Japan hyrer syv samuraier til at forsvare byen mod de røvere, man frygter vil stjæle høsten og udslette byen.

 

Emne:  drama / samuraier / Japan / 1500-1599

 

Den skjulte fæstning(1958)Den skjulte fæstning

Prinsesse Yuki er sammen med general Makabe på flugt fra fjenden. De forsøger at smugle rigets guld hjem gemt i brændestykker og får gennem to naive bønders grådighed hjælp til at finde vej.

 

Emne:  drama / Japan / 1500-1599

 

Livvagten (1961)Livvagten

I 1800-tallets Japan ankommer samuraien Sanjuro til en lille by, hvor han på skift lader sig hyre som livvagt for to dødeligt stridende parter, for selv at score fortjenesten.

 

Emne:  drama / samuraier / Japan / 1800-1899

 

Rødskæg (1965)Red beard

Den nyuddannede læge Yasumoto tvinges til at arbejde på et hospital for fattige, ledet af den sære, men respekterede læge, kaldet Rødskæg. Yasumoto lærer at sætte pris på sit job blandt fattige.

 

Emne:  drama / lægegerning / læger / Japan / 1800-1899

 

Kagemusha (1980)Kagemusha

Da lensherren Shingen myrdes i kamp, ansætter hans nærmeste en dobbeltgænger, såledea at både venner og fjender stadig tror han er i live. Kagamushaen bliver efterhånden ét med sin rolle.

 

Emne:  drama / samuraier / identitet / dobbeltspil / Japan / 1500-1599

 

Ran (1985)Ran

I det 16. århundrede har lensherren Hidetora Ichimaki i 50 år ført krig for at hele provinsen kunne blive hans. Som 70-årig gør han sin ældste søn til klanens overhoved, men det udløser magtkampe og forræderi mellem de tre sønner.

 

Emne:  drama / samuraier / Japan / 1500-1599

 

Rhapsody in August (1991)Rhapsody in august

Den gamle Kane bor i Nagasaki, hvor hun har besøg af sine børnebørn, fordi forældrene er rejst til Hawaii for at besøge hendes storebror, der er emigreret til USA. Børnene kommer under opholdet til at forstå, hvad der egentlig skete, da atombomben faldt i 1945.

 

Emne:  atombomber / Nagasaki / Japan / 1990-1999

 

Og så er der filmene, som på forskellig vis omhandler Japan, men ikke er instrueret af japanere.

 

Pillow book

 The Pillow Book (1995, instr. Peter Greenaway)

En japansk kvinde har et ganske særligt forhold til sex og skrivekunsten. For hende er de uløseligt forbundet. Hun beder sine elskere om at kalligrafere på hendes krop, men da hun selv lærer at beherske skrivekunsten, bliver kropsmaleriet, der hidtil har været en personlig lidenskab, til en ambition, der kræver anerkendelse.

Emne:  kaligrafi / Japan / 1970-1979

 

Lost in Translation (2003, instr. Sofia Coppola)Lost in translation

Den fallerede skuespiller Bob Harris er på reklamefilmjob i Tokyo. I sin midtvejskrise møder han den purunge Charlotte, der er med sin mand på job og også føler sig fortabt i storbyen.

 

Emne:  drama / midtvejskriser / ensomhed / mænd / Japan / Tokyo

 

Mit liv som geisha (2005, instr. Rob Marshall)Mit liv som geisha

Den 9-årige fiskerpige Chiyo sælges i 1930erne til et geisha-hus i storbyen, men bliver efter en trælletilværelse som barn og ung efterhånden byens mest eftertragtede geisha.

 

Emne:  drama / geishaer / 1930-1939 / 1940-1949 / Japan

 

Flags of our Fathers (2006, instr. Clint Eastwood)Flags of our fathers

Det berømte foto af seks soldater, der rejser det amerikanske flag på toppen af den japanske ø Iwo Jima, blev et symbol på sejren, men gennem historien om tre af soldaterne på billedet gives en anden version af krigens rædsler.

 

Emne:  krigsfilm / den 2. verdenskrig / stillehavskrigen / USA / Japan / Iwo Jima / 1940-1949

 

Letters from Iwo Jima (2006, instr. Clint Eastwood)Letters from iwo jima

Filmen skildrer de japanske soldaters forsvar af Iwo Jima da amerikanerne gik i land på øen i februar 1945. En bedrift fra japanernes side, som ikke rummede meget håb om, hverken sejr eller overlevelse.
 

Emne:  krigsfilm / den 2. verdenskrig / stillehavskrigen / USA / Japan / Iwo Jima / 1940-1949

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Materialer