Billede af Gia Knight fra Pixabay
Billede af Gia Knight fra Pixabay

Oscar - ombejlet og omdiskuteret

10.03.23
Ved Oscaruddelingen sidste år overfaldt komikeren Will Smith konferencieren Chris Rock. Det er ikke den eneste skandale i Oscars historie. Vi varmer op til Oscar-uddelingen søndag nat.

af bibliotekar Anette Thede, Helsingør bibliotek

Først en lussing, så en Oscar

I 2022 modtog skuespilleren Will Smith en Oscarstatuette for sin rolle i tennisfilmen King Richard. Smith gik på podiet få minutter efter, at han havde stukket konferencieren Chris Rock en lussing. Chris Rock havde gjort grin med Smiths hustru. Mange har siden undret sig over, at Smith ikke blev forvist fra Oscarfesten. Ifølge nyhedsmedierne ønskede Chris Rock ikke at gøre en større sag ud af det.

Den mest pinlige fejl

Den årlige Oscar-uddeling er ikke bare glamour, takketaler og smukke kjoler. Filmhistorien rummer også en masse skandaler. Oscarhistoriens måske mest tåkrummende skandale skete i 2018, hvor den forkerte film blev udråbt som vinder. Holdet bag filmen La La Land var i fuld gang med at holde takketale som vinder af prisen 'Bedste amerikanske film', da de fik at vide, at der var sket en fejl, og den retmæssige vinder var Moonlight. Se det berømte klip, hvor La La Land og siden Moonlight får prisen.

#Metoo i Oscar

#Metoo-bevægelsen opstod med beskyldningerne mod filmproducenten Harvey Weinstein, og har også tråde til Oscar. I maj 2018 besluttede The Academy of Motion Picture Arts, som uddeler Oscar-prisen, at ekskludere skuespilleren Bill Cosby og instruktøren Roman Polanski. Bill Cosby blev senere samme år dømt for seksuelle overgreb, og Roman Polanski er dømt for at have voldtaget en kvinde i 1977.

Et år med lutter hvide

I 2017 boykottede flere fra holdet bag den iranske film The Salesman Oscarfesten. Med hovedrolleindehaveren Taraneh Alidoosti i spidsen kritiserede skuespillerne præsident Trumps forbud mod visum til iranere og andre fra muslimske lande. I 2016 og 2017 var der nomineret lutter hvide til årets Oscar. Det faldt mange for brystet. Skuespillerne Jada Pinkett Smith og Will Smith boykottede årets uddeling, og det gjorde filminstruktørerne Michael Moore (som selv fik en Oscar for Bowling for Columbine i 2003) og Spike Lee også. Præsident Obama undrede sig, og opfordrede filmindustrien til at 'lede efter nye talenter alle vegne'. Under hashtagget #OscarsSoWhite kogte de sociale medier over af harme.

Kan hvide danskere lave film i Grønland?

Spørgsmålet om, hvem der på lave kunst om andres kulturer er også aktuelt i årets grønlandske Oscarnominering. Kortfilmen Ivalu varer kun 16 minutter, men ifølge anmelderne når den at gøre et knugende indtryk. Pigen Pipaluk drager ud for at finde sin storesøster Ivalu. 'Grønlandske myter flettes ind i en barsk fortælling om en familie i opløsning og en incestfyldt virkelighed', skrev Filmmagasinet Ekko.

Da Marlon Brando afslog

Enkelte har tidligere nægtet at modtage en Oscar. Bl.a. afslog Marlon Brando at modtage en Oscar i 1972 for sin rolle i Godfather. Han henviste til Hollywoods diskrimination af den indianske befolkning i USA.

Navnet stammer måske fra Onkel Oscar

Prisens officielle navn er the Academy Award of Merit, men statuetten er bedst kendt under kælenavnet Oscar. Hvorfra navnet stammer er uklart, men der er flere historier. En af disse er, at da Margaret Herrick – bibliotekar for Akademiet – så trofæet første gang, sagde, at den lignede hendes Onkel Oscar. Kælenavnet blev ikke adopteret officielt før 1939, men var kendt vidt og bredt siden 1934.

Må sælges for 1 dollar

Siden 1950 har hverken vinderne eller deres arvingerne kunnet sælge statuetterne videre uden først at tilbyde at sælge den tilbage til Akademiet for 1 dollar. Statuetter, som ikke har været underlagt denne lov, er blevet solgt for sekscifrede beløb. Orson Welles fik i 1941 en Oscar for filmen ”Citizen Kane”, nærmere bestemt i kategorien ”Bedste manuskript”. Da det ikke kunne bevises, at han havde underskrevet nogen kontrakt, kunne statuetten sælges på auktion for 861.542 dollar. Knap fem millioner danske kroner.

Historien bag prisen

Den 16. maj 1929 blev den første pris uddelt ved en brunch på Hollywood Roosevelt Hotel foran et publikum, der talte 270 mennesker. Billetterne kostede 5 dollars, og 15 statuetter blev uddelt. Vinderne var allerede blevet informeret om, at de havde vundet, men denne fremgangsmåde ændrede sig allerede året efter. Nu var vinderne en hemmelighed indtil ceremonien, men aviserne fik på forhånd en liste. Dette fortsatte til 1940, hvor the Los Angeles Times offentliggjorde vinderne, før ceremonien begyndte. Siden da er en forseglet konvolut blevet brugt. Allerede fra det andet år blev begivenheden transmitteret i radioen og er blevet det lige siden. I 1953 kunne tv-seere for første gang følge med i uddelingen, og i 1966 blev det i farver. Fra 1969 er uddelingen blevet sendt internationalt, og i dag kan filmfans i over 200 lande se med.

Læs mere om Oscars historie på Wikipedia

Materialer