Maria Månsons personlige favorit på Filmcentralen

12.11.14
Maria Månson, der er filmanmelder og vært på Filmselskabet på DRK, fremhæver "1989" som sin personlige favorit blandt de godt 450 film, der kan ses på Filmcentralen / For alle

Maria Månson, der er filmanmelder og vært på Filmselskabet på DRK, fremhæver "1989" som sin personlige favorit blandt de godt 450 film, der kan ses på Filmcentralen / For alle. Hun begrunder sin anbefaling sådan her:

"Jeg var lige blevet 11 i efteråret 1989, og Murens fald var den første storpolitiske begivenhed, som jeg virkelig forstod og engagerede mig følelsesmæssigt i. Faktisk blev den kolde krigs afslutning næsten en besættelse. Jeg fik blandt andet min far til at købe alle aviser, der omtalte Ceausescus fald i Rumænien, så jeg (af ulogiske og til dato uklare årsager) kunne taste alle artiklerne ind på vores lille computer i mit barndomshjem. Jeg fik også overtalt mine forældre til at besøge Berlin sommeren 1990, så jeg ved selvsyn kunne opleve Muren og hakke mit eget lille stykke af den."

"Så jeg har glædet mig meget til at se Anders Østergaards "1989". Og det var egentlig en befrielse så let i tonen filmen var. Jo, jeg blev bestemt rørt til tårer flere gange. Østergaard har truffet nogle valg fortællemæssigt, der lige tager brodden af alvoren. Gamle tv-optagelser af Miklos Nemeth, Gorbatjov og andre er eftersynkroniseret, så det virker som om, man sidder med til et fortroligt møde. Det er modigt og morsomt at fortælle på den måde. Jeg var også begejstret for, at fokus i filmen ikke lå på, hvad der skete i Berlin - den historie har vi hørt mange gange - men en langt mindre kendt fortælling om en premiereminister i Ungarn, der turde tænke anderledes i en tid, hvor den slags kunne koste én livet," skriver Maria Månson.

Læs mere på DFI's hjemmeside

Se filmen på Filmcentralen