Plakat for filmen "Krigsfotografen"

Krigsfotografen - en dokumentarfilm

18.09.19
I morgen d. 19. september er der biografpremiere på Boris Benjamin Bertrams dokumentarfilm "Krigsfotografen" om danske Jan Grarup, der er en af verdens bedste krigsfotografer. Jeg var blandt de heldige, der fik lov at se filmen på forhånd med efterfølgende snak med instruktøren.

Filmen er et fantastisk portræt af en kompromisløs fotograf, der lever et liv meget anderledes fra den 'almindelige' dansker. Han rejser ud til verdens brændpunkter for at bære vidnesbyrd om de forfærdelige ting, der sker. Men også for at vise at håb og kærlighed findes overalt. Så sker der noget alvorligt på hjemmefronten. Jan Grarups eks-kone rammes af kræft, og pludselig befinder han sig i en ny situation, hvor han skal prøve at balancere sit livsfarlige job med rollen som familiefaren, der bringer stabilitet og tryghed hjemme.

Jeg må med det samme indrømme, at jeg blev dybt grebet af "Krigsfotografen". Tårerne strømmede flere gange, men heldigvis er der også en humor til stede i filmen, som gør det hele udholdeligt.

For mig var det også spændende at høre Boris Benjamin Bertram fortælle om arbejdet med filmen, som har været 6 år undervejs. Egentlig startede det hele som en helt andet projekt. Boris Benjamin Bertram fulgte Jan Grarup i Den Centralafrikanske Republik i forbindelse med DR-serien "Helvedes helte". Mens de var her, fik Jan besked om sin eks-kones sygdom, og så opstod idéen til filmen "Krigsfotografen".

Jan havde tre betingelser for at være med i filmen:

  • Det skulle være en film uden filter, for sådan arbejder Jan selv
  • Hvis Jan sagde stop, fordi det blev for farligt, så skulle det respekteres
  • Jans børn skulle godkende alle scener, de var med i. Det fik f.eks. ret stor betydning for filmens færdige udtryk, idet en lang række billeder fra hospitalet med Jans eks-kone blev klippet ud.

"Krigsfotografen" er en stærk oplevelse, og jeg kan kun anbefale den på det varmeste. Også selvom den til tider er ualmindelig barsk.

Boris Benjamin Bertram har også instrueret filmene "Krigskampagnen" og "Diplomati - forpligtelsen til at beskytte" som ligeledes handler om konfliktløsning. Derudover har han lavet "Sugar Daddy's fastfood-piger", "Tankograd", "Fire kvinder" samt "Store danskere: Bodil Koch".

Materialer