Kontroversielle film

02.11.21
Hver uge fortæller bibliotekar Jette S.F. Holst om de nyindkøbte film og tegneserier. I denne uge er det blevet til et par film, der på hver sin måde har været kontroversielle.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

”Promising Young Woman” er instrueret af Emerald Fennell. Cassandra studerer medicin, og hendes liv er på rette spor, indtil hendes veninde Nina bliver udsat for en traumatisk oplevelse. Begivenheden sætter dybe spor i Cassandra, som flere år efter stadig kæmper med at skabe meningsfulde holdepunkter i sit liv. Hun er drevet af hævngerrighed mod dem, som gjorde Nina ondt, og har udviklet sin egen specielle måde at udstille og straffe mænd, som udnytter kvinder.

Filmen vandt en Oscar for Bedste Originale Manuskript og var nomineret til yderligere 4 Oscars for bl.a. Bedste Instruktør og Bedste Kvindelige Hovedrolle. Men ”Promising Young Woman” er også en film, der har delt vandene. Filmanmelderne herhjemme svingede mellem en kitschet og komisk kvindelig hævnfantasi, der er uforskammet underholdende i Politiken og primitiv kønskarikatur i Berlingske Tidende.

Ugens anden film er ”The United States vs. Billie Holiday”, der er instrueret af Lee Daniels, og er en biografisk film om kampen mellem magteliten i USA og sangerinden Billie Holiday. 

Holidays sang "Strange fruit" beskriver lynchningen af sorte mennesker i Sydstaterne, og Holiday insisterede på at synge den til sine koncerter, selv om den blev forbudt. Da Holiday var narkoman, blev FBI indsat til at fælde den populære sangerinde, og den sorte agent Jimmi Fletcher blev sat på opgaven.

Filmen er både et portræt af en stor sangerinde med misbrugsproblemer, men også om en borgerrettighedsforkæmper, og Andra Day, der spiller Billie Holiday, er fremragende i rollen
 

Materialer