Gode europæiske film fra Filmstriben – og en enkelt snyder

21.09.21
Hver uge fortæller bibliotekar Jette S.F. Holst lidt om de nyindkøbte film og tegneserier, og i denne uge handler det om gode europæiske film på Filmstriben - samt en enkelt snyder

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Den spanske film ”Ema” var nomineret til hele tre priser på Venedig Film Festival, hvor den endte med at løbe med UNIMED prisen.

Adoptivforældrene Ema og Gastón er begge kunstneriske sjæle og del af samme eksperimentale dansegruppe. Parret får deres liv vendt på hovedet, da deres søn Polo involveres i en chokerende voldsom hændelse. Efterhånden som parrets ægteskab smuldrer, ender Ema på en personlig odyssé, der byder på både frigørelse og selvopdagelse. Ema danser og forfører sig ind i en ny vovende tilværelse. 

Den amerikanske filmkritik-side Roger Ebert roser filmen for de fascinerende personportrætter og særligt Mariana Di Girolama fremhæves for sin rolle som Ema. Og filmen er et flammende og farvestrålende drama om kunst, lidenskab og den moderne familie.

Fra Spanien til Italien

I ”Italian Nights” bliver en kendt filmproducent fundet død i sin bil i Tiberen, samme aften som Italien møder Argentina til VM i fodbold i 1990. Han har intet vand i lungerne, så der må være tale om mord. Mistanken rettes mod tre unge manuskriptforfattere, og i løbet af en enkelt nat på politistationen får vi hver deres version af begivenhedernes gang. 

Filmen er fra 2018 og er instrueret af Paolo Virzì, som her blander komedie og krimiplot elegant i et bittersødt drama, der smelter sammen til en betagende fortælling om italiensk films sidste glansdage.

En hollandsk film kan det også blive til.

”Fight Girl” fra 2018 handler om Bodil, der kæmper med sit temperament og sine forældres skilsmisse. I det nye lejlighedskompleks møder hun Joy, der introducerer hende til kickboxing og viser hende et sted, hvor hun kan bruge sin vrede på en god måde.

Filmen vandt priser på en lang række internationale filmfestivaler, blandt andet Young Audience Award der er en ret speciel filmpris idet vinderen findes og kåres af unge europæere i alderen 12-14 år. Voksne kan dog også sagtens se denne både alvorlige og opløftende coming of age-film.

Endelig slutter vi af med en amerikansk thriller, der egentlig er svensk.

”Alone” er skrevet af svenske Mattias Olsson og instrueret af John Hyams.

Jessica, der for nyligt er blevet enke, rejser ude på landet. Her bliver hun bortført af en koldblodig morder. Det lykkes hende at undslippe, men tvinges ud i vildmarken hvor hun må kæmpe mod naturens kræfter, mens hendes forfølger nærmer sig.

”Alone” er en genindspilning den svenske film ”Försvunnen” fra 2011. Anmelderne har kaldt filmen for en klassisk ’survival thriller’ og rost Jules Willcox for rollen som Jessica. 

Du kan se filmene på Filmstriben
 

Materialer