Glemt guld fra gemmerne

03.09.21
Hver uge dykker Jette S. F. Holst ned i de nyindkøbte tegneserier og film. I denne uge handler det dog om glemt guld fra gemmerne

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Der var desværre ingen film eller tegneserier i denne uge, så i stedet har jeg taget et kig i bagkataloget og fundet nogle måske lidt glemte titler frem i lyset.

Først lidt film.

For 25 år siden vandt Frances McDormand sin første Oscar for sin rolle i Coen brødrenes film ”Fargo”. Hun spiller politikvinden Marge, der kommer på sporet af den uheldige Jerry (spillet af William H. Macy), der forsøger at slippe af med sin kone. ”Fargo” er en fremragende film, og i 2014 kom der en tv-serie baseret på filmen, der indtil videre har løbet i 4 sæsoner. Se filmen på Filmstriben og lån tv-serien på biblioteket.

For 20 år siden blev David Lynch nomineret til en Oscar for filmen ”Mulholland Drive”, om Betty der kommer fra Deep River til Hollywood for at gøre karriere. I sin lejlighed møder hun en mystisk kvinde, der har været ude for en ulykke og mistet hukommelsen. Betty beslutter sig for at hjælpe kvinden, men intet er, hvad det ser ud til at være. Se "Mulholland Drive" på Filmstriben.

For 15 år siden spillede Daniel Craig første gang James Bond i ”Casino Royale”. Det var også her danske Mads Mikkelsen fik sit internationale gennembrud i rollen som skurken Le Chiffre.

For 10 år siden vandt Meryl Streep sin 3. Oscar for rollen som Margaret Thatcher i filmen ”Jernladyen”. Thatcher var Storbritanniens hidtil eneste kvindelige premierminister og filmen skildrer hendes liv i tilbageblik fra nutiden, hvor hun er dement, fra valget til parlamentet i 1959 til magtens absolutte tinde. Lån filmen på biblioteket eller se den på Filmstriben.

Og så lidt tegneserier.

I 2011 udkom en samlet udgave af François Bourgeons episke tegneserie ”Vindens passagerer” om den franske adelspige Isas dramatiske og tragiske skæbnerejse i 1700-tallet, der bl.a. fører hende til Afrika og Haiti. ”Vindens passagerer” har opnået klassikerstatus som en banebrydende voksentegneserie, og Bourgeons valg af en stærk kvinde som hovedperson kombineret med seriens gennemgående frihedstema er to vigtige årsager til seriens store succes.

I 2016 udkom Tom Kristensens flotte tegneserie biografi ”Martin” om munken Martin Luther, der bliver kaldet af Gud og sætter ud på en færd der skal gøre ham til en af kristenhedens største skikkelser. ”Martin” er smukt illustreret, og Tom Kristensen formidler historien både spændende og dramatisk.

I 2019 udkom første bind i Fabien Vehlmann og Denis Bodarts serie ”Green Manor” om en klub for gentlemen i 1800-tallets London, hvor medlemmerne elsker at fortælle hinanden de værste historier om mord og andre forbrydelser – og måske er det ikke bare opfundne historier! ”Green Manor” er spændende og veltegnet, og de små historier er skruet effektivt sammen, med overraskende plots og dynamiske dialoger.

Det var de titler, jeg trak frem fra gemmerne i denne uge. Forhåbentlig var der også noget for dig.

 

Materialer