Fossiler, kærlighed og betjente undercover

16.09.21
Hver uge ser bibliotekar Jette S.F. Holst nærmere på de nyindkøbte tegneserier og film. I denne uge handler det bl.a. om fossiler, kærlighed og betjente, der går undercover.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Vi starter med tegneserierne, som der var en enkelt af denne uge.

”Nestor Burma - perlefiskeri ved Monsourisparken” er tegnet af Francois Ravard og skrevet af Emmanuel Moynot efter romanforlæg af Léo Malet. Vi er nået til bind 7 i serien, og for Nestor Burma er det bare endnu en rutinesag om en gemen omgang afpresning. Men der går ikke lang tid, før der er lig på bordet, og jo mere Nestor Burma tænker over sagen, jo mere forvirret bliver han. Nestor Burma er blevet kaldt det franske svar på Sam Spade, og serien er et kvalitetsværk for alle der holder af tegneserier i krimi noir-genren.

Fra tegneserier til film.

Først kærlighedsdramaet ”Ammonite” hvis hovedperson Mary Anning er baseret på en virkelig person. Palæontologen Mary Anning (spillet af Kate Winslet) lever et stilfærdigt liv med sin aldrende mor i 1840'ernes Lyme ved den sydengelske kyst. De ernærer sig ved salg af souvenirs fra stranden og de fossiler og ammonitter, som Mary hele sit liv har været opslugt af. Da en fossil-interesseret forsker fra London efterlader sin depressive hustru, Charlotte, hos Mary mod betaling er det umiddelbart en belastning for Marys arbejde. Men efterhånden får Charlotte det bedre, og bliver i stigende grad en kilde til opmuntring for Mary - og de to udvikler et erotisk forhold. Men så kaldes Charlotte tilbage til ægtemanden i London.

Lektøren roser ”Ammonite” for at være en på en gang stilfærdig og stormfuld fortælling, og filmen fik da også ros af anmelderne. I øvrigt findes der også en roman om Mary Anning, nemlig ”Forunderlige skabninger” skrevet af Tracy Chevallier.

Fra Englands kyst til Hvide Sande i Danmark.

A.J. Kazinski alias forfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich har skabt hovedhistorien til den danske tv-serie ”Hvide Sande”, som er en underholdende familie-krimi om de to erfarne undercover betjente Helene Falck og Thomas Beckmann. 

En ung tysk surfer er blevet myrdet i den jyske provinsby Hvide Sande. Politiet var været i gang med opklaringen i et år uden resultat og man beslutter derfor at sende de to politiagenter ind "undercover". Men mange i den lille by stoler imidlertid ikke på fremmede og jo dybere de to trænger ind i byens historie, jo flere hemmeligheder og motiver afdækker de. 

Vi bliver i Danmark med Søren Kragh-Jacobsens ”Lille sommerfugl”.

Landmanden Ernst og hans hustru Louise har guldbryllup. 50 år med venskab, kærlighed, loyalitet og ikke mindst ærlighed. Men der er noget Ernst ikke har sagt og det truer med at splitte familien.

”Lille sommerfugl” er et velfortalt familiedrama om kærlighed, loyalitet og stædighed i ægteskaber og på tværs af generationer. Det er en fortættet lille fortælling om en enkelt og meget afgørende dag i en families liv, og jeg kom til at tænke på Thomas Vinterbergs film ”Festen”.

Og så slutter vi af med en ægte filmklassiker.

”Journey to Italy” eller ”Viaggio in Italia” som originaltitlen lyder, handler om det britiske ægtepar Alex og Katherine Joyce, der ankommer til Napoli for at sælge et hus. Alex arbejder ekstremt meget og turen er en mulighed for at pleje ægteskabet. Men med roen dukker alle problemerne op, og det ender med at parret tager på små udflugter uden hinanden. Katherine opsøger kulturen mens Alex opsøger alkoholen. Men kan sydens skønhed, og de historiske vingesus, få dem til at genfinde kærligheden til hinanden? 

Filmen er instrueret af Roberto Rossillini, og hovedrollerne spilles af Ingrid Bergman og George Sanders. Lektøren roser filmen for at være et stykke fremragende filmkunst og en vigtig del af filmhistorien. Og så bliver det vist ikke meget bedre.

Materialer