The Flowers of War

06.11.14
Vedkommende krigsdrama om Nanjing-massakren.

Det er ikke uden grund, at forholdet mellem Japan og Kina har været mildest talt anspændt i en længere årrække.

Der har blandt andet været strid om rettighederne til ø-gruppen Senkaku/ Diayou, som begge lande mener at være i besiddelse af. Dette nationalpolitiske magtspil er blot én af mange indbyrdes stridigheder landene imellem. En af årsagerne til den årelange og vedvarende konflikt har sit historiske nedslag i tiden før 2. verdenskrig – nærmere betegnet i 1937.

Her invaderede det japanske militær med bulder og brag Shanghai og rumlede efterfølgende ind i Nanjings gader, hvor japanerne foretog det, der skulle blive en historisk nedslagtning af civilbefolkningen. Episoden er blevet kendt som Nanjing-massakren og er et hårrejsende eksempel på menneskelig brutalitet.

Den kinesiske instruktør Zhang Yimou vender i filmen Flowers of War tilbage til denne mørke passage i historien, som aldrig er helt er blevet manet til hvile.

Filmen blæses i gang med kaotiske billeder fra Nanjings sønderbombede gader, hvor en gruppe børn stavrer sig igennem bunker af døde kinesere. I hælene har de en flok vilde og nådesløse japanere. Børnene har retning mod byens kirke, hvor de håber at kunne være i sikkerhed.

Den amerikanske bedemand John Miller (Christian Bale) har samme kurs og møder børnene ved kirken. De ønsker hans hjælp til at komme ud af byen og spår, at han som vesterlænding har bedre odds end dem – især hvis han udgiver sig for at være præst i kirken. Her kommer han gradvist til at holde meget af børnene og fra at være en usympatisk drukkenbolt ændrer John sig til at blive en selvopofrende frelserfigur. For John og børnene bliver det et kapløb mod tiden at få udarbejdet en flugtplan inden japanerne brager gennem kirkemuren.

Flowers of War er en meget smuk, men også barsk film. Instruktøren Zhang Yimou er manden bag de visuelt storladne martial arts film – Hero og House og Flying Daggers.

Er du til storfilm, krigsepos og medrivende melodrama er filmen lige i skabet. Den er tankevækkende og et sted bag underholdningen fornemmer man tydeligt den vanvittige virkelighed af det blodige efterår i Nanjing i 1937.

Vil du vide mere om emnet kan Iris Changs bog Nanjing Massakren anbefales.

På Filmstriben finder du desuden Yimous tidligere film Hero og House of Flying Daggers.

Sidst men ikke mindst kan du på Horsens Bibliotek låne filmen John Rabe, som er en skildring af en tysk forretningsmand, som opholdte sig i Nanjing i 1937. John Millers karakter i Flowers of War er fiktiv, men baseret på flere af de vesterlændinge, der befandt sig i Nanjing da japanerne kom. Heriblandt John Rabe.

 

Materialer