Film med flest Oscar-nomineringer

13.03.18
Nogle år er der en enkelt film, der løber med alle priserne til Oscar-showet. Andre år fordeles nomineringerne mere ligeligt. Og så er der de film, der får masser af nomineringer men ikke vinder. Tjek her hvem der vandt hvad.

14 Oscar nomineringer

I 2016 var filmen "La La Land" nomineret til ikke mindre end 14 Oscars! Filmen handler om Mia, som er servitrice i Hollywood. Ved siden af arbejder hun hårdt på at realisere sine skuespildrømme. Da hun møder pianisten Sebastian, bliver Mia ført ind i en helt ny verden af jazz, magi og romantik. De elskende inspirerer hinanden til at forfølge deres kunstneriske ambitioner, men kan kabalen med både kærlighed og karriere mon gå op? "La La Land" endte med at hjemtage 6 statuetter for bl.a. Bedste instruktør med Damien Chazelle som den yngste prismodtager i det felt nogensinde, og Bedste kvindelige hovedrolle til Emma Stone der også i 2015 var nomineret for Bedste kvindelige birolle. Faktisk nåede "La La Land" også at blive udnævnt som vinder af Bedste film, men det viste sig, at der var rod i kuverterne, og statuetten skulle retteligt gå til filmen "Moonlight".

To andre film har gennem tiden også modtaget 14 nomineringer: "Titanic" tilbage i 1997 som vandt ikke færre end 11 statuetter ud af sine 14 nomineringer bl.a. for Bedste film og Bedste instruktør; samt "All about Eve" fra 1950 der vandt 6 statuetter.

13 Oscar nomineringer

Langt flere film har fået 13 nomineringer. En af dem er dramaet "Borte med blæsten" fra 1939 om den unge, forkælede sydstats-godsejerdatter Scarlett. Filmen skildrer den amerikanske borgerkrig og årene der fulgte, set med sydens øjne. Samtidig beskrives Scarletts forhold til to mænd, nabosønnen Ashley og den rige charmerende Rhett Butler. Filmen bygger på romanen, Borte med blæsten, af Margaret Mitchell, og den endte med at vinde 8 statuetter for bl.a. Bedste film, Bedste instruktør, Bedste kvindelige hovedrolle og Bedste kvindelige birolle. Sidstnævnte blev spillet af Hattie McDaniel, og med sejren var det første gang en afro-amerikaner vandt en Oscar.

I "klubben" af film med 13 Oscar-nomineringer ses også "Eventyret om ringen" fra 2001. Filmen var første del af Peter Jacksons storslåede filmatisering af Tolkiens bøger "Ringenes herre", om hobbitten Frodo som sammen med elvere, dværge og mennesker skal forsøge at tilintegøre den ring, som mørkets fyrste Sauron har smedet.  Filmen vandt dog kun 4 statuetter, men i 2003 da sidste del, "Kongen vender tilbage", kom, blev det til gengæld til ikke mindre end 11 Oscars, bl.a. for Bedste film, Bedste instruktør, Bedste visuel effect og Bedste adapterede manuskript.

Andre film med 13 nomineringer tæller bl.a. også "Mary Poppins" fra 1964 (5 statuetter) og "Benjamin Buttons forunderlige liv" fra 2008 (3 statuetter). 

12 Oscar nomineringer

I 1959 gjorde filmen "Ben-Hur" næsten rent bord under Oscar-showet. Ikke mindre end 11 statuetter blev det til ud af de 12 nomineringer, heriblandt for Bedste film, Bedste instruktør, Bedste mandlige skuespiller, Bedste mandlige birolle og Bedste special effects. Filmen bygger på Lewis Wallece romanen, Ben-Hur, oprindeligt skrevet helt tilbage i 1880. Historien handler om den jødiske adelsmand, Judah Ben-Hur, som foretager en heltemodig odyssé fra slave til hævner og har skæbnesvangre møder med Jesus Kristus. I 2016 kom en genindspilning af "Ben-Hur" med danske Pilou Asbæk i rollen som Pontius Pilate. Genindspilningen fik dog den tvivlsomme ære at vinde en pris for Sequel or Remake That Shouldn't Have Been Made.

Den seneste film til at modtage 12 nomineringer var "The Revenant" i 2015. Filmen udspiller sig i Nordamerika i 1820erne, hvor en gruppe pelsjægere angribes af en indianerstamme. Under flugten bliver stifinderen Hugh Glass hårdt såret af en bjørn, og han efterlades i vildmarken. Mod alle odds overlever Glass og nu begynder den barske rejse tilbage for at få hævn over ham der efterlod ham.  Glass spilles af Leonardo DiCaprio, som vandt sin første Oscar for rollen efter at have været nomineret 4 gange tidligere. Filmen bygger på Michael Punkes roman roman "The Revenant".

Andre film med 12 nomineringer tæller bl.a. også "Omstigning til Paradis" (1951), "On the Waterfront" (1954), "My fair lady" (1964), "Reds" (1981), "Danser med ulve" (1990), "Kongens store tale" (2010) og "Lincoln" (2012).

De "største tabere"

Når man taler vindere af Oscar statuetter, er der jo desværre også altid nogen som må gå tomhændede hjem. Her kommer nogle af Oscar-nomineringernes "største tabere".

Både filmen "The Turning Point" fra 1977 og "Farven lilla" fra 1985 var nomineret i 11 kategorier. Ingen af filmene gik hjem med en eneste statuette. I 2010 var filmen "True Grit" nomineret i 10 kategorier, men heller ikke den vandt noget. Samme skæbne overgik i 2013 filmen "American Hustle", der ligeledes var nomineret til 10 Oscars.

Andre film, der måtte gå tomhændede fra Oscar-showet på trods af flere end 6 nomineringer, tæller bl.a. "En verden udenfor" (1994) og "The Martian" fra 2015.

Ser man længere tilbage var "It's a wonderful life" i 1946 nomineret til 5 Oscars bl.a. for Bedste film. Den pris gik dog i stedet til filmen "The best years of our lives", som også er en fin film, men som slet ikke har fået samme klassikerstatus som førstnævnte. Og mens "Rocky" fra 1976 stadigvæk holder, så kan man også spørge, om den fortjente at vinde over "Taxi Driver", der måtte gå fra festen uden statuetter.

Find flere facts om hvem der vandt hvad på Oscars hjemmeside

Find alle vores lister over bøger og film HER.

Materialer