Plakat for filmen Grænse

Film, der bryder grænser

15.09.20
Kan du lide at blive overrasket og udfordret? Så kommer her nogle bud på gode film, der ikke er så lette at kategorisere.

En af de mest overraskende filmoplevelser, jeg har haft, var, da jeg tilbage i 1990’erne så ”From Dusk Till Dawn”. Jeg havde ikke hørt ret meget om den, andet end at Quentin Tarantino stod bag manuskriptet, og ham var (og er) jeg fan af. Den første halvdel af filmen er en spændende road movie, men midtvejs ændrer filmen genre og bliver til udpenslet vampyr splatter. Sjældent er jeg blevet så overrasket. Filmen skilte da også vandene, for ikke alle bryder sig om at en film (eller en bog) pludselig bryder ud af sin genre og bliver en genrehybrid.

Men hvis du, ligesom jeg, kan lide at blive overrasket og udfordret af genrehybrider, så kommer her nogle bud på gode film, der ikke er så lette at kategorisere.

Den iransk-danske instruktør Ali Abbasi vandt i 2018 fuldt fortjent ’Un Certain Regard Award’ i Cannes for filmen ”Grænse”. Filmen bygger på en fortælling af den svenske forfatter John Ajvide Lindqvist, og følger grænsevagten Tina der lever et ensomt liv. Hendes formidable lugtesans gør hende yderst effektiv i tolden, men hendes dyriske udseende vækker afsky hos hendes medmennesker. Hun lever i et platonisk forhold med hundeopdrætteren Roland, hvis hunde ligeledes afskyer hende.

En dag dukker en mand op i tolden, som minder bemærkelsesværdigt meget om Tina. Trods hans provokerende attitude tiltrækkes Tina af manden, og efterfølgende lader hun ham flytte ind i gæstehuset på sin afsidesliggende ejendom. Og herfra udvikler filmen sig i helt uforudsete retninger.

”Grænse” blander det fantastiske med det realistiske, og hele filmens stemning er både foruroligende og voldsomt fascinerende. Ali Abbasi blander skandinavisk folklore med socialrealistisk drama tilsat thriller-elementer, og resultatet er ganske enestående. Filmen kan både lånes på biblioteket og ses via Filmstriben.

I en helt anden boldgade finder vi tv-serien ”Mars” udgivet af National Geographic, hvor første sæson kan lånes på biblioteket. Serien består af seks afsnit med en fiktiv historie der udspiller sig i 2033 og 2037, hvor seks astronauter sendes til Mars. Undervejs i denne fiktive historie er indsat dokumentaroptagelser fra rumfartens historie og interviews med forskellige eksperter så som Neil deGrasse Tyson og Elon Musk.

Den fiktive historie følger astronauterne før og efter landingen på Mars. Selvom denne del af serien er dramatiseret, er teknologien, der gør det muligt for astronauterne at rejse til Mars samt at bosætte sig der, virkelig. ”Mars” er dermed en blanding af fakta og fiktion, der giver os en mulighed for at se, hvorledes en Mars-ekspedition kunne foregå.

Jeg var vældig fascineret af ”Mars, og kan bestemt anbefale serien hvis du har lyst til at blive klogere på rumteknologi og fremtidens muligheder for bosættelse på andre planet, samtidig med at du bliver godt underholdt.

Hvis du er til syrede japanske film, der bryder alverdens grænser, er ”One Cut of the Dead” et must. Filmens første 20 minutter er filmet i en lang optagelse som en lavbudget zombiefilm med dårlig makeup, billig location og dårligt skuespil. Men herefter ændrer filmen karakter og bliver til en metafilm om det at lave den indledende film, altså en film i filmen. Det er en sær, sjov og klam film, som først rigtig giver mening, når den slutter.

Filmen ”7 minutter over midnat”, der bygger på Patrick Ness’ roman, er til gengæld en atmosfærefyldt og rørende oplevelse. Den 12-årige Conors mor er syg af cancer. Da Conors far er flyttet til USA med sin nye familie, bor Conor hos mormoren, der er en skrap dame. Oveni bliver Conor også mobbet i skolen. Men en nat dukker en kæmpe af et forvitret takstræ op. Conor er rædselsslagen for monstret, men vil det ham egentlig noget ondt?

Filmen er instrueret af spanske J.A. Bayona, som kombinerer en barsk historie om sorg, sygdom og død med fantastiske elementer. Med monstrets ankomst brydes filmens realistiske layout, og det viderefører Bayona ved at lade monstret fortælle Conor tre historier, som illustreres via akvareltegninger og computeranimation. Denne fine blanding af film med animation fungerer fremragende og gør ”7 minutter over midnat” til en helt særlig oplevelse. Og du kan naturligvis låne både filmen og bogen på biblioteket, ligesom filmen også kan ses via Filmstriben.

Vi slutter, hvor vi begyndte, nemlig med Quentin Tarantino. Hans film leger generelt med genrerne, og det gør han også i ”Inglourious Basterds”. Her følger vi en gruppe amerikanske soldater kaldet "The Basterds", der spreder skræk blandt de tyske soldater i det besatte Frankrig under 2. verdenskrig. Men hvad der på overfladen ligner en ’typisk’ krigsfilm, udvikler sig til både action og alternate history, og bryder således alle genredefinitioner. I mine øjne er det en fantastisk film, som varmt kan anbefales, så lån den næste gang du kommer forbi biblioteket.

Tidligere udgivet i Horsens Posten

Materialer