Falske identiteter

16.08.21
Falske identiteter. Hemmelige identiteter. Forbyttede identiteter. Vi har filmene.

Mon ikke de fleste af os har oplevet at tage fejl af en person, og troet at det var én vi kendte. Eller måske er vi selv blevet taget for en anden, for eksempel på en restaurant hvor tjeneren kommer med den forkerte bestilling. Den slags oplevelser af forkert identitet er oftest ganske uskyldige. Men på film kan det udvikle sig helt anderledes dramatisk.

Vi har samlet en række film som handler om forkerte, hemmelige og forbyttede identiteter, der alle kan lånes på biblioteket eller streames via Filmstriben.

Identitet i forklædning - undercover

Måske kender du filmene "Mission Impossible", hvor Tom Cruise spiller den hemmelige agent Ethan Hunt. I filmene er han ofte uigenkendeligt maskeret og arbejder under falsk identitet. Filmene her handler alle om folk, der af en eller anden grund går 'undercover'.

Undercover - fra andre biblioteker

Face/Off (1997) 
FBI-agenten Sean Archers søn rammes af en kugle tiltænkt Sean. Sean tager jagten op, og ender med at sende gerningsmanden, Castor Troy, i coma. Men Troy har gemt en biologisk bombe stor nok til at tilintetgøre hele San Francisco, så Sean må gå undercover som Troy. Og for at være helt sikker på ikke at blive afsløret, bliver han tvunget til at gennemgå et nyt avanceret kirurgisk indgreb, hvor han skifter udseende til morderens ansigt. Desværre vågner Troy op - og tager Seans ansigt i stedet for!
Lån filmen her

Strømer i børnehaveklassen (1990) 
John Kimble går undercover i en børnehaveklasse for at opspore narkohandleren Cullen, hvis søn går i klassen. Men John får sin sag for blandt de uregerlige unger, og samtidig er der også lige et par forældre, der skal sættes på plads.
Lån filmen her

Dobbeltgængere

En af de mest kendte historier med dobbeltgænger-motivet er nok "Doktor Jekyll og Mr. Hyde" af Robert Louis Steveson, som er skrevet helt tilbage i 1886. Det er historien om den sympatiske doktor Jekyll, som via eksperimenter spalter sin personlighed i to, hvor Mr. Hyde indeholder alle de mørke og dyriske sider. De to ligner på ingen måde hinanden, hverken i udseende eller opførsel, de er hinandens modsætninger.

Men en dobbeltgænger kan også være en fremmed, der ligner dig på en prik. Eller det kan være klon, en alien, en robot ... og meget andet.

Dobbeltgængere - fra andre biblioteker

Gemini Man (2019)
Action-thriller om snigmorderen Henry Brogan, der selv bliver målet for en mystisk, ung agent, som ved præcis, hvad han vil gøre, før han gør det.
Lån filmen her

The Hole in the Ground (2019)
Sarah og hendes søn Chris flytter langt ud på landet, for at starte på en frisk. Chris er dog ikke begejstret for ideen, men efter flere mystiske oplevelser ændrer han sig pludselig og får mange venner og opfører sig eksemplarisk.
Lån filmen her

Kagemusha - Krigerens skygge (1980)
Da lensherren Shingen myrdes i kamp, ansætter hans nærmeste en dobbeltgænger, således at både venner og fjender stadig tror han er i live. Kagamushaen bliver efterhånden ét med sin rolle.
Lån filmen her

The Stepford Wives (2004)
I Stepford er kvinderne smukke og lydige, og mændene tykke og tilfredse. Nytilflyttede Joanna kommer dog på sporet af, at idyllen er dyrekøbt - for kvinderne.
Lån filmen her

Forklædt som et andet køn

Ind i mellem tænker vi nok alle sammen, at livet ville være meget lettere, hvis man havde et andet køn. Men er det nu også sandt?

Forklædt som et andet køn - fra andre biblioteker

Ingen er fuldkommen (1959)
De to musikere Joe og Jerry bliver vidne til et gangstermord i Chigaco og flygter med tog til Florida forklædt som Josephine og Daphne, to nye medlemmer i et kvindejazzband. Deres udklædning giver dog problemer, da sangerinden Sugar skal dele køje med "Josephine" og millionæren Fielding i Florida forelsker sig i "Daphne".
Lån filmen her

Mrs. Doubtfire (1993)
Skuespilleren Daniel Hillard elsker sine tre børn og sin kone, men efter en skilsmisse klæder Daniel sig ud som en bastant, midaldrende, britisk husholderske og får job hos sin gamle familie, for at få mulighed for at se sine børn.
Lån filmen her

Fortidens hemmeligheder

Mange af os har sikkert en hemmelighed eller to i fortiden, som vi helst ikke vil have, andre får at vide. Men hvis nu ens hemmelighed er, at man som barn slog et andet barn ihjel, så er det forståeligt, hvis man efter endt afsoning prøver at starte et nyt liv med ny identitet.

Også andre hemmeligheder kan give trang til en ny start. Du finder dem på denne liste.

Fortidens hemmeligheder - fra andre biblioteker

The Quarry (2020)
Da marinesoldaten Mac kommer tilbage til Memphis i 1972 efter at have deltaget i Vietnam krigen, håber han, at alt bliver som før. Men Mac må hurtigt sande, at det ikke er nemt vende tilbage og snart vil skumle forbrydere have hans hjælp til bestillingsmord.
Lån filmen her

Det er ikke mig

Ind i mellem tror andre, at vi er en helt anden. Ligesom folk kan udgive sig for at være en anden person. Det sker i filmene her på listen

Det er ikke mig - fra andre biblioteker

The big Lebowski (1998)
Jeff "The Dude" Lebowski tilbringer det meste af tiden med at bowle. Da en porno-producer sender sine håndlangere ud for at opkræve en gæld fra en anden Lebowski, forveksles de to. Pludselig befinder "The Dude" sig i den ene mærkværdige situation efter den anden.
Lån filmen her

Catch Me If You Can (2002)
Inden Frank Abagnale Jr. fylder 18 år, 'arbejder' han som læge, advokat og andenpilot i et større amerikansk flyselskab. Den unge storcharmør og forklædningsmester laver dog også checkfalsknerier i den store stil, så FBI sætter agent Carl Hanratty sat på sagen. Men Abagnale er hele tiden et skridt foran lovens lange arm.
Lån filmen her

Den forkerte mand (1956)
Musikeren Manny arresteres uskyldigt for to røverier og må sammen med sin kone Rose bevise sin uskyld.
Lån filmen her

Galaxy Quest (1999)
Nogle afdankede skuespillere, som har været med i en for længst udbrændt tv-rumserie, havner på et rigtigt rumskib, da væsener fra en fjern galakse har opfattet serien som virkelig og tror, at skuespillerne er rigtige helte, som kan frelse deres verden.
Lån filmen her

Identity Thief (2013)
Revisoren Sandy Patterson begår sit livs fejl, da han naivt opgiver sit personnummer til en telefonsælger. Snart er hans konto overtrukket, og politiet dukker op med en arrestordre i hans navn. Sandy finder ud af, at hans identitet er blevet stjålet af en kvinde kaldet Diane, som har problemer med myndighederne i Florida. Han opsøger hende for at få renset sit navn. Men Diane giver sig ikke så let.
Lån filmen her

The Imposter (2013)
Den 13-årige amerikaner Nicholas Barclay forsvinder sporløst og tre år senere dukker den 23-årige franske Frédéric Bourdin op og præsenterer sig som familien Barclays teenagesøn, og hverken politiet, FBI eller drengens forældre aner uråd.
Lån filmen her

Menneskejagt (1959)
Den intetanende reklamemand Roger O. Thornhill forveksles med en fiktiv efterretningsagent og kidnappes af spioner, der forsøger at myrde ham. Han flygter og prøver at finde den agent, han er blevet forvekslet med.
Lån filmen her

Hvem er jeg?

Hvad nu hvis man ikke kan huske, hvem man selv er? Eller hvis man har fået indlagt en anden identitet end sin egen? Førstnævnte må være noget af det mest skræmmende i verden, mens sidstnævnte heldigvis stadig er science fiction. Det handler de næste film om.