Tre døgn for Condor

Én stor sammensværgelse

25.10.17
Er du til konspirationsfilm? Vi har samlet en række nervepirrende titler fra genren.

Hvert årti har sine helt egne film. Både hvad angår stil, tematik og genre. I 1980´erne var det i høj grad ungdomskulturen der blev eksponeret i utallige afskygninger. Men også de muskuløse actionhelte og monstrene i b-gyserfilmene fik megen spilletid i både biografer og på vhs.

I 1970´erne derimod var der én type af film, der satte sit markante præg på filmhistorien, og efter min mening ikke siden er blevet gentaget med samme mesterlige fornemmelse for gedigen fortællekunst. Det drejer sig om den politiske konspirationsfilm eller om man vil ”paranoiathrilleren”.

Politisk uro

1970´erne var et frugtbart årti for denne type af film da de alle tog afsæt i virkeligheden og den frygtfornemmelse, der hang i luften på verdensplan og nok særligt i USA. Filmene er i høj grad et produkt af tiden. En politisk betændt tid, hvor flere gennemgribende episoder havde rystet USA i sin grundvold. Landet var lige kommet ud af 60´erne, som var et årti med mange attentater på politiske topfolk og folkekære ikoner. Både Robert Kennedy, John F. Kennedy, Martin Luther King og Malcolm X mistede alle livet i løbet af 1960´erne.

Stemningen af paranoia gennemsyrede den offentlige bevidsthed på et hidtil uset højt plan grundet disse attentater. Men også Watergate-skandalen under Nixons præsidentembede i 70´erne spredte bekymring i samfundet.

Paranoiathrilleren

Det var særligt denne uro på den politiske scene i USA, der sneg sig ind i filmens verden, hvor en række instruktører, bl.a. Sydney Pollack, skabte mesterlige opvisninger i isnende paranoia.

Filmene var ikke actionspækkede blockbusters, med et mål om at gøre sig visuelt bemærkede, men snarere film, som tog sig god tid til at opbygge en stemning og ikke mindst fortælle en historie med afsæt i samtidens bekymrende udvikling.

Jeg har samlet en perlerække af de største og mest gennemførte klassikere indenfor kategorien og desuden nogle nyere titler med en solid 70´er stemning. Se eller gense mesterværkerne og få en paranoid fornemmelse af et årti med stor politisk tumult og en indgroet frygt for fremtidens udfald.

God fornøjelse!

Materialer