Drømmen om et bedre liv

16.11.21
Hver uge fortæller bibliotekar Jette S.F. Holst om bibliotekets nyindkøbte film og tegneserier. I denne uge blev det til et par film, som begge handler om drømmen om et bedre liv.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

”Berlin Alexanderplatz” er instrueret af Burhan Qurbani. Francis er flygtet til Europa fra Vestafrika i drømmen om et bedre liv. I storbyen Berlin er han alene og sårbar, og på trods af adskillige advarsler får han en form for venskab med den tillidsvækkende men frygtede forbryder Reinhold, som tilbyder Francis en vej ud af den usikre tilværelse som illegal flygtning. 

Filmen er baseret på Alfred Döblings roman fra 1929, og blev i 1980 filmatiseret af Rainer Werner Fassbinder til tv. Den afghansk-tyske instruktør Burhan Qurbani har lavet en stærk nyfortolkning, som i denne version kredser om den indre grænsedragning i en verden fyldt med flygtninge. Filmen er tro mod romanens grundfortælling, men opdaterer fantasifuldt historien, så den relaterer til samtidige udfordringer som globalisering, ulighed og menneskehandel.

Ugens anden film er ”Minari”, som er instrueret af Lee Isaac Chung. Det koreanske par Jacob og Monica er flyttet fra Sydkorea til USA for at skabe sig et bedre liv. Efter en række slidsomme år i Californien har Jacob og Monica fået børn, og Jacob begynder at drømme om mere end at sidde på en fabrik dagen lang. Parret har købt et stort stykke jord langt ude på landet i Arkansas, og mens Jacob forestiller sig en storslået høst af koreanske grøntsager og drømmer om et liv som selvstændig landmand, længes Monica efter byen og det koreanske sammenhold i emigrantmiljøet. 

”Minari” er en vidunderlig film, der balancerer perfekt mellem dramaet og humoren, og giver en pragtfuldt skæv indfaldsvinkel til jagten på den amerikanske drøm. ”Minari” har vundet priser fra flere filmfestivaler bl.a. Cannes, Sundance og Golden Globes, og er absolut en film jeg glæder mig til at se.
 

Materialer