De danske Oscars

09.03.18
I år var Danmark desværre ikke nomineret til en Oscar. Alligevel havde showet et lille dansk islæt i form af Claes Bangs pragtpræstation i ”The Square”, det svenske bidrag i kategorien Best Foreign Language Film. Derudover var den danske filmfotograf Dan Laustsen nomineret for sit arbejde i filmen ”The Shape of Water”, ligesom dokumentarfilmen ”De sidste mænd i Aleppo” har danske Steen Johannesesen som medinstruktør. Men hvordan ser den danske Oscar-historie egentlig ud?

Danmark ligger faktisk ganske lunt i svinget, når man ser på Oscar-statistikken. Alene siden 2006 har en dansk film været nomineret 6 gange, inklusiv ”Hævnen” af Susanne Bier som vandt i 2010 i kategorien Best Foreign Language Film. Prisen var velfortjent, for ”Hævnen” blev rost til skyerne af anmelderne, der bl.a. kaldte den en ”kraftfuld og medrivende film”, ”et nyt mesterværk” og ”Biers bedste til dato”. 

Blandt de danske film, der ikke vandt, er bl.a. det dansk-tyske krigsdrama ”Under sandet” om de tyske soldater, som efter 2. verdenskrig skulle rydde de danske strande for miner. I 2015 var ”Krigen” blandt de nominerede. Her spiller Pilou Asbæk rollen som kompagnichefen, der efter en rutinemission i Helmand-provinsen, der går galt, bliver anklaget for krigsforbrydelser hjemme i Danmark. ”Jagten” af Thomas Vinterberg var nomineret i 2013, mens det historiske drama ”En kongelig affære” om trekantsdramaet mellem Christian d. 7., Caroline Mathilde og kongens livlæge Strueense var nomineret i 2012.

Sammenligner vi os med de andre ikke-engelsktalende lande, så ligger Danmark flot på en samlet 4. plads ud af pt. 25. Italien, Frankrig og Spanien har vundet 11, 9 og 4 gange, mens Danmark har vundet 3 gange. Udover ”Hævnen” i 2010 tog også ”Babettes gæstebud” af Gabriel Axel og ”Pelle Erobreren” af Bille August prisen i henholdsvis 1987 og 1988. 

Når det gælder kortfilm, er Danmark helt i særklasse. Siden 1996 har vi været nomineret ikke mindre end 11 gange i kategorien Short Film (live action), og vundet hele 4 gange. Senest i 2013 for filmen ”Helium” instrueret af Anders Walter. 

Find flere sjove facts om Oscaruddelingen på den officielle hjemmeside.

Materialer