De bedste gys på Filmstriben

17.04.20
Hvis virkeligheden bliver for meget, kan jeg anbefale en tur ind i mørket med de bedste gyserfilm på Filmstriben

Keder du dig derhjemme, er der heldigvis hjælp at hente hos bibliotekernes digitale filmtilbud som giver dig mulighed for at gå i biografen hjemme i sofaen. Filmstriben indeholder en bred vifte af spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm for både voksne og børn og inden for mange forskellige genrer. Ikke mindst gys!

Listen herunder er et udpluk af de mange gode gyserfilm, du finder på Filmstriben.

Asiatiske gys

Den japanske gyser 'Ringu' fra 1998 åbnede Vestens øjne op for asiatisk horror. Efterfølgende er en række asiatiske film blevet genindspillet til det vestlige publikum, men heldigvis har vi også fået adgang til flere af de originale film.

The Host
Instrueret af Bong Joon-ho, 2006
Seks år efter at amerikansk militær har lukket kemikalier ud i Han-floden, dukker der et frygteligt monster op, som spreder død og panik i Seoul. Uhyret fanger teenagepigen Hyon-Seo levende og hendes familie kæmper desperat for at finde hende igen.
Medvirkende: Song Kang-ho, Byun Hee-bong, Park Hae-il, Bae Doo-na, Ko A-sung m.fl. 

Train to Busan 
Instrueret af Sang-Ho Yeong, 2016
Seok Woo er børshandler og har ikke meget tid til sin datter Soo-an. En tidlig morgen tager de et højhastighedstog fra Seoul mod Busan for at mødes med Soo-ans mor som er Seok Woos ekskone. Samtidig bryder der en epidemi løs som forvandler folk til zombier. Kan toget nå frem før det er for sent, er der sikkert i Busan, kan man bevare sin medmenneskelighed når kaos truer og hvordan bekæmper man i det hele taget horder af zombier i en togvogn? 
Medvirkende: Gong Yoo, Jung Yu-Mi, Ma Dong-Seok m.fl. 

Gys på spansk

Om ikke før fik de fleste fik nok øjnene op for de spansksprogede gys med Guillermo del Toros film 'Pans labyrint' fra 2006. Den mexicanske filminstruktør er dog langt fra den eneste, der har lavet gode gys på spansk, hvilket kan ses på Filmstribens udvalg.

El laberinto del fauno 
Instrueret af Guillermo del Toro, 2006
Den 12-årige Ofelia ankommer med sin højgravide mor til en øde egn i Nordspanien i 1944, hvor Ofelias nye far Kaptajn Vidal jager partisaner i skovene. I denne brutale verden møder Ofelia en fe, og før hun ved af det, skal Ofelia gennemgå tre prøver før fuldmåne.
Medvirkende. 

El método
Instrueret af Marcello Piñeyro, 2005
Der er syv kvalificerede ansøgere til en stilling i et multinationalt firma, og de samles alle i et konferencelokale for at gennemgå en test efter den såkaldte Grönholm-metode. Et djævelsk udskillelsesløb begynder, og intet er helt, som det ved første øjekast syner.
Medvirkende: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Eduard Fernández m.fl.

El orfanato
Instrueret af J.A. Bayona, 2006
Laura køber sammen med sin mand og 7-årige søn det børnehjem, hun selv boede på som barn.
Medvirkende: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep m.fl. 

The untamed 
Instrueret af Amat Escalante, 2016
Alejandra er gift med Angél og de har to børn. Angél er utro med Alejandras bror Fabián. Men da den mystiske Veronica dukker op og introducer Fabián for en mystisk hytte dybt inde i skoven, begynder der at ske overnaturlige ting.
Medvirkende: 

La zona
Instrueret af Rodrigo Plá, 2007
Da de riges bevogtede område Zonen i Mexico City bliver krænket af tre unges indtrængen, fører det til indbrud og mord. Beboerne ønsker ikke politiets indblanding, men vil forsvare deres område ved selvtægt.
Medvirkende: Daniel Giménez Cacho, Carlos Bardem, Daniel Tovar m.fl. 

Nordiske gys

Også Norden kan være med, når det gælder om at lave gode gyserfilm. I Danmark fik gyset en renæssance med Ole Bornedals 'Nattevagten' fra 1994, men også vores nordiske naboer har leveret gode gys.

Dannys dommedag 
Instrueret af Martin Barnewitz, 2014
I skolen går dagen med afskrivning, mobning og flirt, men alle sveder. Temperaturen er over 36 grader. Danny er for fej til at hjælpe sin lillebror William mod Lukas. Pludselig må brødrene barrikadere sig, for grådige monstre hærger i det førhen så fredelige villakvarter.

Inbrottet 
Instrueret af Marcus Ovnell, 2014
En mand og en kvinde spiser middag og diskuterer deres forhold. Efter middagen går parret i seng, men bliver overrasket af et indbrud.
Medvirkende: Jenny Lampa, Lukas Loughran, Richard Ulfsäter m.fl.

Midsommer
Instrueret af Carsten Myllerup, 2003 
En ung piges selvmord forfølger hendes bror og deres fælles venner. Under opholdet i en svensk ødegård hjemsøges de af okkulte kræfter. Et puslespil falder på plads og afdækker en uventet og frygtelig tragedie.
Medvirkende: ristian Leth, Laura Christensen, Tuva Novotny, Jon Lange, Julie R. Ølgaard m.fl. 

Sorgenfri 
Instrueret af Bo Mikkelsen, 2016
I den lille forstad Sorgenfri ånder alt fred og idyl indtil en dag, hvor en dødelig virus på mystisk vis bryder ud. Panikken begynder for alvor at sprede sig, da det står klart, at de syge forvandles til farlige zombier. 
Medvirkende: Troels Lyby, Mille Dinesen, Marie Boda, Benjamin Engell m.fl.

Thelma 
Instrueret af Joachim Trier, 2017
en religiøst opdragede Thelma drager til Oslo for at studere. Her forelsker hun sig i den medstuderende Anja, mens hun samtidig rammes af uforklarlige epilepsi-lignende anfald. Det viser sig, at Thelma besidder overnaturlige kræfter, der har rod i hendes opvækst.
Medvirkende: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen m.fl. 

Gys rundt i Europa

Måske var det i virkeligheden tyskerne, som opfandt den moderne gyserfilm? I hvert fald kom der en masse spændende gys fra tyske instruktører i 1920'erne. Siden er flere europæiske lande kommet med, som for eksempel Frankrig, Holland og Italien.

Borgman 
Instrueret af Alex van Warmerdam, 2013
Det går helt galt for den pæne overklassefamilie, den dag vagabonden Borgman banker på døren og be'r om et bad. Manden i huset slår Borgman ned, da han hævder at kende mandens kone. Da manden er taget på arbejde, finder konen Borgman og inviterer ham ind på et bad og så går det så galt, at Borgman snart styrer hele familien, og dem der ikke lystrer mister livet!
Medvirkende: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Sara Hjort Ditlevsen m.fl. 

Evolution 
Instrueret af Lucile Hadzihalilovic, 2015
10-årige Nicolas ser et drengelig på havets bund. Der sker mystiske ting i det lille afsondrede samfund ved den forrevne kyst, hvor ingen mænd, kun kvinder og drengebørn bor. Og på hospitalets udfører tavse sygeplejersker og læger mystiske operationer i drengenes maver! 
Medvirkende: Max Brebant, Roxanne Duran, Julie-Marie Parmentier m.fl. 

Nosferatu - Phantom der Nacht 
Instrueret af Jörg Schmidt-Reitwein, 1979
Ejendomsmægleren Jonathan Harker besøger den mystiske Grev Dracula på dennes slot i Transsylvanien for at afslutte en ejendomshandel, men mødet bliver skæbnesvangert, da greven bliver besat af Harkers unge hustru.
Medvirkende: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz m.fl.

Spring 
Instrueret af Aaron Scott Moorhead, 2014
Efter et værtshusslagsmål bliver den unge Evan forfulgt af politiet og flytter til en lille syditaliensk by for at starte et nyt liv. Her forelsker han sig i den billedskønne Louise, der viser sig at have særdeles mystiske, overnaturlige sider som sætter deres forhold på en alvorlig prøve, men bringer dem videre i livet.
Medvirkende: Lou Taylor Pucci, Nadia Hilker, Francesco Carnelutti m.fl.

Vampyr 
Intstrueret af Carl Th. Dreyer, 1932
Allan Greys store interesse for vampyrer har ført ham ind i grænselandet mellem drøm og virkelighed. I en lille fransk landsby kommer han ud for en række mystiske og uhyggelige hændelser, og Allan bliver overbevist om at en vampyr er på spil.
Medvirkende: Julian West, Maurice Schutz m.fl.

Gys på engelsk/amerikansk

På godt og ondt er vores filmkultur i høj grad vendt mod USA og England og i de senere år også Australien. Her kommer et udvalg af de bedste engelsk-sprogede gys på Filmstriben.

The Babadook 
Instrueret af Jennifer Kent, 2013
Om en enlig mor og hendes syvårige søn, der bliver besat af en skræmmende børnebog.
Medvirkende: Essie Davis, Noah Wiseman m.fl.

Carrie 
Instrueret af Brian De Palma, 1976
Teenagepigen Carrie undertrykkes af sin ekstremt religiøse mor og mobbes af klassekammeraterne, men hun gør hun brug af sine overnaturlige psykiske kræfter og tager en grusom hævn.
Medvirkende: Sissy Spacek, Amy Irving, William Katt, John Travolta m.fl.

The girl with all the gifts 
Instrueret af Colm McCarthy, 2016
På en strengt bevogtet militærbase forsøger Dr. Caldwell desperat at finde en modgift mod en zombieepidemi. Hun eksperimenterer med børn af zombier, og det er det intelligente zombiebarn Melanie, som måske kan redde resterne af menneskeheden. I kamp mod tiden! 
Medvirkende: Gemma Arterton, Paddy Considine, Anamaria Marinca m.fl.

It follows 
Instrueret af David Robert Mitchell, 2014
Pigen Jay møder en fyr, har sex med ham og bliver smittet af en forbandelse. Hun må altid være på vagt for langsomt gående, zombie-agtige mennesker, der vil dræbe hende. Eneste udvej er at give smitten videre eller tage kampen op. Jay og hendes venner forsøger begge løsninger - men er det nu også helt slut?
Medvirkende: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto m.fl.

Misery 
Instrueret af Rob Reiner, 1990
Efter en bilulykke plejes forfatteren Paul Sheldon i et ensomt beliggende hus af en ukendt, sindssyg kvinde, der samtidig forsøger at tvinge ham til at genoplive sin berømte romanserie ved udspekulerede ydmygelser.
Medvirkende: James Caan, Kathy Bates m.fl.

Paranormal Activity
Instrueret af Oren Peli, 2009
Lavbudget-gyserfilm i pseudo-dokumentarisk stil, hvor et ungt par får et skæbnesvangert paranormalt besøg, der dokumenteres på video, og senere indgår som bevismateriale hos politiet.
Medvirkende: Katie Featherston, Micah Sloat m.fl.

Find flere gysere på Filmstriben

Find en oversigt over alle vores lister HER

 

Materialer