Årets film på biblioteket

07.01.21
Velkommen til en anderledes omgang årets film. I år kan vi ikke mødes, så i stedet får I mine anbefalinger online.

Dokumentarfilm på Filmstriben

”Mandskoret” er en norsk dokumentarfilm om en højrøstet gruppe midaldrende norske mænd, som sammen har dannet et kor. Mændene lovede for 15 år siden at synge ved hinandens begravelser, og pludseligt bliver det alvor, da deres dirigent får konstateret kræft. 
”Mandskoret” er en både livsbekræftende og rørende film om venskab og glæden ved livet.

Se en trailer for filmen herunder

”Rejsen til Utopia” handler om den norsk-danske familie Fangel-Mo, som bor på en idyllisk slægtsgård i de norske fjelde. For at Erlend og Ingeborg kan komme på arbejde, er de dog nødt til at flyve, og det giver dårlig klima-samvittighed. For at redde planeten og børnenes fremtid beslutter de derfor at flytte til Karise i Danmark, hvor ‘Permatopia’, et selvforsynende, økologisk landsby-kooperativ er under opførelse. Men det viser sig at være lettere at mene det rigtige, end at gøre det.

Se en trailer for filmen herunder.

”Krigsfotografen” er et fantastisk portræt af en kompromisløs fotograf, der lever et liv meget anderledes fra den 'almindelige' dansker. Jan Grarup rejser ud til verdens brændpunkter for at bære vidnesbyrd om de forfærdelige ting, der sker. Men også for at vise at håb og kærlighed findes overalt. Så sker der noget alvorligt på hjemmefronten. Hans eks-kone rammes af kræft, og pludselig befinder han sig i en ny situation, hvor han skal prøve at balancere sit livsfarlige job med rollen som familiefaren, der bringer stabilitet og tryghed hjemme hos børnene.

Se en trailer for filmen herunder.

Spillefilm på Filmstriben

Er du til action-komedier, hvor der snakkes en masse, samtidig med at der sparkes r…? Så er ”The Gentlemen” sagen. 
Matthew McConaughey spiller Mickey Pearson, der har besluttet sig for at sælge sit enorme pot-imperium i London. Det får den luskede privatdetektiv Fletcher (spillet af Hugh Grant) nys om, og han prøver at afpresse Mickey.
”The Gentlemen” er en herlig film fra instruktøren Guy Ritchie, der også kendes fra filmen ”Snatch” med Brad Pitt og Jason Statham samt Sherlock Holmes filmene der har Robert Downey Jr. og Jude Law på rollelisten.

Se en trailer for filmen herunder.

En af årets helt store filmoplevelser har for mig været den australske film ”The Nightingale”. Den udspiller sig i år 1825 på den australske ø Tasmanien. Den unge irske fange Clare bliver udsat for et voldsomt overgreb af en engelsk officer, og hun sværger hævn. Med sig har hun Billy, en aboriginal tracker, som er plaget af sine egne dæmoner.
”The Nightingale” er fremragende spillet og smukt filmet. Men det er også en barsk film, som efterlod mig med tårerstriber på kinderne.

Se en trailer for filmen herunder.

Årets mest prisbelønnede film må være den koreanske film ”Parasite”. Ikke mindst vandt den – som den første ikke-engelsksprogede film nogensinde – en Oscar for Bedste Film, men den har også gået sin sejrsgang over resten af verden.
”Parasite” handler om den koreanske familie Jung, der er parate til at gå langt for at få deres del af rigdom og lykke. De indleder et større svindelnummer, der bringer dem tæt på den rige familie Park – og tæt på deres drømme.

Se en trailer for filmen herunder.

Danske film på Filmstriben

Der er også kommet mange gode danske film. En af de lidt oversete er ”Manden uden fremtid”.
Nikolaj Coster-Waldau spiller forsikringsagenten Max, der er meget syg. Tilfældigt støder han på firmaet Aurora, der tilbyder dødeligt syge muligheden for at dø efter eget ønske. Metoden er enkel, du tjekker ind på det hemmelige luksus-resort Aurora Hotel og her står en hær af læger og medarbejdere klar til at give dig en smuk afslutning på livet. Max vil gerne skåne sin kone for hans sygdomsforløb, men er det nu også den rigtige løsning? 
”Manden uden fremtid” er en tankevækkende film, som kræver lidt af tilskueren, men absolut er seværdig.

Se en trailer for filmen herunder.

Den sidste film jeg har valgt fra Filmstriben i denne omgang er ”De forbandede år”, som handler om besættelsen.
Karl Skov ejer en elektronikfabrik og bor i en storslået villa nord for København sammen med sin kone og fem børn. For at undgå konkurs begynder han under krigen - mod sin overbevisning - at producere til tyskerne. Men alt har konsekvenser.
Skuespilleren Jesper Christensen er fremragende som Karl Skov, og filmen er et spændende drama om en tabubelagt tid i dansk historie.

Se en trailer der går bag om filmen herunder.

Film, du kan låne på biblioteket

”1917” udspiller sig under 1. verdenskrig og handler om to soldater, der skal krydse fjendens linjer for at aflevere et budskab til et allieret kompagni, for at stoppe dem fra at gå ind i et baghold. Det er ikke alene en elementært spændende og intens fortælling, men også et visuelt mesterværk. Hele filmen udspiller sig i et (tilsyneladende) kontinuerligt take, altså uden klip og spring i kameraføringen. Det giver en fantastisk fornemmelse af at følge en virkelig begivenhed, når man ser filmen. Jeg var i hvert fald begejstret.

Se en trailer for filmen herunder.

I den mere lette ende er filmen ”Knives Out – var det mord?”, som er en slags Agatha Christie pastiche. Her har rigmanden Harlan Thrombey inviteret hele familien til sin 85 års fødselsdag, men om morgenen finder husholdersken ham død i arbejdsværelset. Tilsyneladende har Harlan begået selvmord, men da en privatdetektiv sættes på sagen viser det sig at alle i familien har deres eget motiv til at slå Harlan ihjel.
Filmen er ren underholdning, og ikke mindst Daniel Craig spiller fantastisk som sydstats detektiven Benoit Blanc.

Se en trailer for filmen herunder.

Sidse Babett Knudsen er efter min mening en af vores dygtigste skuespillere. Her i den lidt oversete ”Kød og blod” spiller hun matriarken, Bodil, i en slags mafia-agtig familie. 
Filmen handler om Ida, hvis mor dør i en trafikulykke. Ida bliver placeret i pleje hos mosteren, som Ida ikke har haft kontakt med før, og her bliver hun langsomt en del af familiens kriminelle aktiviteter. 
”Kød og blod” bæres af fremragende skuespillerpræstationer over hele linjen, og kan varmt anbefales.

Se en trailer for filmen herunder.

Den sidste film i denne omgang er den sønderjyske film ”Onkel”.
”Onkel” handler om den 27-årige Kris, der lever en rutinepræget tilværelse sammen med sin halvinvalide onkel, som er helt afhængig af hendes hjælp til at drive gården. Det er en film uden mange ord – faktisk går der næsten et kvarter, før vi hører den første replik. Men det er alligevel en fremragende film om kærlighed, ansvar og pligt.

Se en trailer for filmen herunder.

Tak for i dag

Det var et udvalg af årets film, som du kan låne på biblioteket eller streame via Filmstriben. Du finder links til at låne/streame filmene nedenfor.

Jeg håber, at du fik lidt inspiration med herfra.

Tags
Materialer