Bogbattle: Hvilket fantastisk univers er det bedste?

19.10.21
I forbindelse med bibliotekets tema om Andre verdener, har vi battlet i forskellige fantastiske universer. Hør de 4 afsnit på podcast eller læs med her.

Vi har lavet 4 forskellige battels på fantastiske, fiktive universer. Her i uge 42 2021 kører de samme battels som afstemninger på Instagram. I skrivende stund har Harry Potter vundet mandagens battle med 86% af stemmerne på Instagram. Netop nu er er Narnia og Mumidalen oppe imod hinanden og det er virkelig nervepirrende, for i formiddags førte Mumidalen, men nu er Narnia foran med 51% af stemmerne imod Mumidalens 49%.

Hør de 4 podcasts her (eksternt link)

Harry Potter imod Percy Jackson

Harry Potter er repræsenteret af Anna, Percy Jackson af Anne.  

Kort beskrivelse af universet

Harry Potter: Harry Potter er en forældreløs dreng, der vokser op hos sine ret træls slægtninge. Da han er 11 år, får han at vide, at han er troldmand og bliver optaget på troldmandsskole, hvor han for første gang får venner - men han opdager også at verdens ondeste troldmand er efter ham. Der er så mange detaljer, mærkelige personer og fantastiske ting, at man ikke kan andet end at blive opslugt af universet.

Percy Jackson: Percy Jackson er 12 år gammel og tror lige som Harry Potter bare, at han er en helt almindelig dreng, der har problemer som ADHD og ordblindhed. Men pludselig bliver han angrebet af en vred furie på en skoleudflugt, finder han ud af, at han er søn af den græske gud, Posseidon, og at alle hans probelemer faktisk har en grund, som er knyttet til at han er en halvgud. 

Heltene

Harry Potter: Harry er helten og hovedpersonen, men det fede ved Harry er, at han snyder med sine lektier, kommer for sent og stjæler fra lærerne, selvom han er historiens helt. Han er ikke en duksedreng. Hans bedste veninde, Hermione, er mega sej og kan det hele og sidder altid forrest og rækker hånden op. Min favorit er selvfølgelig Ronald Weasley, som er Harry bedste ven, som er bange for tingene og ikke ret god i skolen. Han er så dejlig, fordi han er så menneskelig.

Percy Jackson: Her er det også børnene, der er heltene. Percy Jackson men også alle de andre guders børn, der er fx Athenes datter. De kan alt muligt sejt, fordi de har fået evner af deres gudeforældre. Børnene er seje - og guderne er nederen! 

Skurkene

Percy Jackson: Guderne har rigtig travl med dem selv og er lidt nogle skurke. Men der er også alle de klassiske skurke fra den græske mytologi fx Medusa. Men Posseidon, Zeus og Hades, som er de 3 store guder i græsk mytologi, kæmper internt imod hinanden om magt, og det er derfor Percy Jackson bliver sendt ud i noget. Så selvom guderne måske burde være de gode, er de også lidt skurkene.

Harry Potter: Der er skurken over dem alle, Lord Voldemort, som er ude efter Harry. Men overskurkene er tit lidt kedelige, det er meget sjovere med de mindre skurke. På skolen har Harry en ærkefjende, Draco Malfoy, som snyder og prøver at få de andre ned med nakken og ydmyge dem - enormt træls type! Flere af lærerne er også virkelig ubehagelige, fx er har deres lærer i eliksir, Snape, som har set sit sur på Harry. 

Det sejeste magiske element

Percy Jackson: Hele universt er bygget op omkring den græske mytologi, så alt det seje er taget derfra, men det er givet et tvist. 

Harry Potter: Der er så meget at komme efter - der så mange detaljer. Der er mærkelige væsner, underlige planter, man hører om de forskellige eleksirer og kender trylleformularerne. Noget af det, der står stærkt, er Dumbledore, som er skoleinspektør på skolen. Han er en meget dygtig troldmand og lidt en faderfigur på Harry. 

Side-kicks og sjove karakterer

Percy Jackson: En af Percys venner er en halvt menneske og halvt ged. Han er virkelig sej, men når han bliver bange, bliver han mega gedeagtig og spiser bl.a. af møblementet.

Harry Potter: Der er så meget at komme efter, fordi det er et kæmpe persongalleri. Man kan fx nævne Luna Lovegood, som er meget drømmende og lever helt i sin egen verden og altid svarer til højre, hvis man spørger til venstre. Og sådan nogle kendewr man bare godt fra den virkelige verden på godt og ondt.

Narnia imod Mumidalen

Narnia er repræsenteret af Janus, Mumidalen af Anna

Kort beskrivelse af universet

Narnia: Narnia er klassisk hygge-fantasy. Børn drager til en anden verden - og redder verden.

Mumidalen: Der er lavet mange nye bøger over det gamle univers, men de originale bøger er ofte lidt dystre og melankolske. Universet er skørt og skævt og anderledes end alt andet fantasy.

Heltene

Mumidalen: Det er ikke typiske fantasyfortællinger, hvor med de gode imod de onde, men Mumitrolden er vores hovedperson. Han er barnlig og sart, men da nogen er efter Snorkfrøkenen kæmper han for hende.

Narnia: Det er skiftende børn i de forskellige historier, men Aslan, som er en talende løve, er den helt store helt.

Skurkene

Narnia: Den hvide heks, som også er med i titlen på den ene bog. Hun minder om Snedronningen. Hun er virkelig en skurk. 

Mumidalen: Der er ikke en typisk skurk i Mumi-universet, men der er nogle mystiske, skumle karakterer. Der er Muren, som er et uhyggeligt væsen, som skræmmer folk. Så er der hattifnatterne, som er både fjollede og uhyggelige. Og så er der Troldkarlen, som er skræmmende og der sker en masse mærkelige ting, da Mumidalens beboere ved et uheld får fat i hans hat.

Det sejeste magiske element

Narnia: Garderobaskabet har fået generation af børn til at tjekke bagvæggene af utallige store klædeskabe, for at se om det fører ind til en magisk verden.

Mumidalen: Der er masser af magiske ting. En af bøgerne hedder "kometen kommer" og der er en komet på vej imod jorden, og vil formentlig udslette alt levende. Kometen påvirker naturen. Der er en fantastisk scene, hvor havet har trukket sig tilbage, så Mumi og hans venner må skræve hen over den udtørrede havbund fyldt med vraggods på stylter for at komme hjem.

Side-kicks og sjove karakterer

Narnia: Det ultimative trumfkort er, at Narnia har Julemanden!

Mumidalen: Mumitroldens ven, Lille My, er meget lille. Hun er vidunderligt sur. Hun siger upassende ting, men hun surmuler ikke - hun er fuld af idéer og finder på. 

Ringenes Herre imod Dune

Ringenes Herre er repræsenteret af Anna, Dune af Janus

Kort beskrivelse af universet

Ringenes herre: Den serie har mere eller mindre grundlangt hele fantasygenren. Der er elvere, hobbitter... Det er et stort og komplekts univers, Tolkien har fundet på.

Dune: Den er biografaktuel. Det er god, klassisk sci-fi med den menneskelige races skæbne på spil på en ørkenplanet.

Heltene

Ringenes herre: Det er en hel gruppe af helte bestående af hobbitter, et menneske, en dværg, en elver. En af heltene kan ikke klare presset alligevel.

Dune: Det fede ved Dune er, at kampen er imellem store instituioner. Men der en en ung hovedperson, den unge Paul Atreides. Han er en kompleks karakter.

Skurkene

Ringenes Herre: Hos Tolkien er det ret sort/hvidt. Der er over-skurken; Sauron, som er en ond magt, som kan korrumpere svagere folk omkring ham. Der er også masser af onde væsner fx orker og ringånder.

Dune: Der er stort set ikke andet. Der er Kejseren, der er nonneordenen Bene Gesserit, og så er der den godt gammeldags onde: Baron Harkonnen.

Det sejeste magiske element

Ringenes herre: Der er jo ringen! Den gør Frodo usynlig - men synlig for de onde magter, som søger ringen. Ringen kan formørke folks sjæl, sådan som den har gjort ved karakteren Gollum. 

Dune: Det fedeste element, som alle husker, er sandormene. Historien foregår på en ørkenplanet, og her er gigantiske sandorme, som æder mennesker, infrastruktur, hvad som helst. De er en del af plottet og de er imponerende.

Side-kicks og sjove karakterer

Ringenes herre: De to hobbitter, der er kommet med lidt ved et uheld, er fjollede og tænker sig ikke rigtig om. Der er mange forskellige væsner i universerne. Fra bøgerne kan nævnes Tom Bombadil, der er en munter og fjollet typde, som hjælper dem da de bliver væk i en skov. I filmene derimod er det dværgen, som i den sidste film tæller alle de orker, han slår ihjel, hvilket letter stemningen i en ellers meget seriøs og blodig scene.

Dune: Det er et meget selvhøjtidelige univers, men det særlige ved planeten Dune er at der kan udvindes et krydderi, som giver folk evnen til at se på tværs af tiden. Så sat på spidsen lidt for sjov er det en historie om en ung mand, som tager stoffer og vinder kvinden til sidst.

Game of Thrones imod Det gyldne kompas

Game of Thrones er repræsenteret af Janus, Det gyldne kompas af Anne.

Kort beskrivelse af universet

Det gyldne kompas: Bogen viser, hvad man kan, når man dyrker paralleluniverser. Verden ligner vores, byerne hedder Oxford og emget er som vi kender det. Men der er det, at alle mennesker har en daemon. Det er et stykke af sjælen, som ligner et dyr, som man kan snakke med og som har sin egen personlighed.

Game of Thrones: Den tager klassisk, episk fantasy, men skruer ned for nogle elementer, så den bliver skummel og dyster. Der har været drager, men det virker som en verden, hvor amgien er sivet ud. Menneskerne er ikke så flinke og der er meget magt på spil. Den er fed, hvis man er vant til at læse fantasy, fordi forfatteren tager klassiske elemeter men drejer dem lidt.

Heltene

Det gyldne kompas: Heltene er børnene. Hovedpersonen er den 12-årige pige Lyra. Hendes venner begynder at forsvinde, og dem vil hun redde, så hun er helten og hun kommer ud på noget af et eventyr. Det viser sig senere hen at hun er en Eva-figur. Hun er en kæmpe helt! 

Game of Thrones: Det fede er, at den er ambivalt ovrfor sine figurer. Vi følger Stark-familien, men forfatteren forstår at skubbe til læserens sympatier, så man skifter holdning til om personerne er skurke eller helte.

Skurkene

Det gyldne kompas: Skurkene er ikke helt sort/hvide. Lyras onkel, der starter med at være virkelig ond, er det ikke helt i slutningen. Men damen, Msr. Coulter, er en ægte skurk, for hun en ond imod både børn og dyr.

Det sejeste magiske element

Game of Thrones: Der mangler faktisk netop magi i starten, men der bliver bygget op... magi har omkostninger og det kræver tid og energi, man kan ikke bare lige vifte med en stav.

Det gyldne kompas: Der findes panserbjørne, som er store isbjørne som går i rustning, kan tale og de er et folk som lever af at være lejesoldater. Derudover findes der seje ting, fx Det gyldne kompas, som kan svare på alt, hvis man kan læse det og hvordan man spørger - og det kan Lyra.

Side-kicks og sjove karakterer

Game of Thrones: Ikke meget sjov, det er det, man kalder grimdark. Der er ikke meget hygge. De sjove karakterer har en tendens til at dø. Det fede er netop, at der er ingen hyggelige, små mennesker og hobbitter.

Det gyldne kompas: Der er en luftskibber, der hjælper Lyra. men han er luftskibber på en luftballon, så det er et tvivst på en jægerpilot. Ham her har en lille kanin som din daemon.