Zenobia af Morten Dürr, illustreret af Lars Horneman

10.01.23
"Zenobia" er en trolig stærk og barsk graphic novel for unge og voksne om krigens tragiske følger for uskyldige ofre.

I en overfyldt båd langt ude på havet møder vi den syriske pige Amina. Hun er helt alene blandt de mange fremmede. Et uvejr trækker op, og båden kæntrer. Mens Amina ligger i vandet, tænker hun tilbage på sine forældre og på den sidste gang, hun så dem.

Lars Hornemans enkle, til tider panoramiske, billeder fortæller historien næsten ordløst. Men ind i mellem suppleres billedsiden af Morten Dürr, som med få, velvalgte ord lægger endnu mere dybde og nærvær til fortællingen.

"Zenobia" er en gribende historie for unge og voksne. Bogen udkom i 2016 lige i kølvandet på flygtningekrisen, der i Danmark kulminerede med tv-billederne af flygtninge-karavanen, som vandrede på de danske motorveje. Andre steder blev danskerne konfronteret med bådflygtninge under ferier til de græske øer, hvor flygtningene gik i land. Det er denne humanitære krise, som makkerparret Lars Horneman og Morten Dürr har sat sig for at formidle i denne nærmest poetiske graphic novel. Her viser de, at der bag massebetegnelsen bådflygtninge er enkeltstående menneskeskæbner, som det næsten er ubærligt at møde.

"Zenobia" er en frygtelig trist historie, men den udpensler ikke krigens rædsler i voldsomme billeder. I stedet flyder fortællingen roligt og bruger mere subtile virkemidler, som dog stadig formidler en tragisk og realistisk historie, der ikke kan undgå at berøre læseren, hvad enten man er ung eller voksen.

Materialer