Vinterlandskab. Foto: jplenio fra Pixabay

VINTER: Det finder du i kulden

09.02.21
Vinteren er kold - også på det menneskelige plan

Da jeg var barn, sneede det hver vinter. Især omkring den spændende del af december. Der er ingen tvivl om det, når jeg tænker tilbage, er mine minder fyldt med høje snedriver, strande, der lignede Arktis, og snemænd med maver så store som traktordæk.

Det er naturligvis et billede, der forstyrres lidt af de data, der er tilgængelige for perioden - vejrdata, andre mennesker erindringer, billeder og så videre. Men intet slår jo en god historie, og nostalgi er om ikke andet en meget god historie. Så måske skulle jeg hellere bekæmpe min egen hjerne tendens til at hvidvaske erindringen med en god historie.

For når man begynder at kigge i litteraturen efter vinter, sne og is, er det ikke dunblødt dække og tindrende barnelatter, man finder.

I stedet finder du:

1. Hundegalskab

I Grete Roulunds lille, fortættede roman Blackhawk er to rangers strandet i den canadiske ødemark. Blawkhawk og Keagan er kompetente mænd, så det burde ikke være den store udfordring - men de er ikke alene i sneen, og Blackhawk er blevet smittet med hundegalskab. Roulund forstod at skrive den slags bøger, der fæstner sig om hovedet på læseren og snævrer hele verden ind omkring øjnene på en, og det er også tilfældet her.

2. Familiedrama

Daniels Kehlmanns "Du skulle være gået" er også en kortroman. Her er det en lille familie, der drager op i Alperne for at bo i en lille hytte, mens faderen arbejder på et filmmanuskript. Men det, der skulle have været snedækket hygge, bliver langsomt mere og mere sært - kan de ikke forlade huset? Er der nogle, som er forsvundet derfra før? Som en kort, intens udgave af Stephen Kings "Ondskabens hotel" (som man kan snuppe, hvis man gerne vil have endnu mere sne og gys).

3. Blodig jagt

"Skamskudt" af Tor Even Svanes foregår på havet, omringet af is og aggressive mænd. Det er ikke et rart sted at være, når man er en ung kvinde, som skal overvåge sæljagten for at sikre, at den foregår, som den bør. Men det er en fremmed verden, hun er trådt ind i på båden, og som en sæl på flugt fra spækhuggere, skal hun lære at aflæse vandet i sit nye miljø. Der lurer hele tiden trusler lige under fladen. En ishtriller kaldes bogen på forsiden, og det er nok en ret lille genre, men i al fald her er den velvalgt.

4. Hvaler og overgreb

I 1859 påmønstrer Patrick Sumner som skibslæge på hvalfalgeren Volunteer med kurs mod polarcirklen. Det har ikke det bedste rygte, og kaptajnen er kendt som en ulykkesfugl, men Sumner har ikke selv de bedste muligheder. Da Ian McGuires "Nordhavet" således har isoleret sine personer, går det først galt. Snart sker det et mord om bord på skibet, og Sumner mistænker, at man ikke har fundet den rigtige skyldige. Et tungt og møgbeskidt tidsbillede, der danner baggrund for en åndelæst spændende historie.

5. Ældgammel ondskab

Hvis man snakker is og sne, bliver man næsten nødt til at skæve til H. P. Lovecrafts klassiker "Ved vanviddets bjerge". Her drager en ekspedition til Antarktis for at undersøge bl.a. forhistoriske rester af livsformer. Men de opdager så meget mere, end de havde forventet og kommer til rædselsvækkende indsigter om menneskets plads i universet - som man jo gør. Novellen, der er en klassiker inden for kosmisk horror, kan du finde i samlingen "Ved vanviddets bjerge", der rummer Lovecrafts fortællinger fra 1929-1937.

Med de historier in mente er jeg måske mere tilbøjelig til at acceptere de cirka 320 snefnug, som vi har fået i år. Også selv om de ikke faldt til jul.