Vi var fiskere af Obioma Chigozia

24.05.17
”Vi var fiskere” foregår i byen Akure i det sydlige Nigeria i 1990´erne.

I romanen følger vi en familie bestående af et forældrepar og deres 6 børn: Ikenna, Boja, Obembe, Benjamin, David og Nkem. Ikenna er den ældste søn, og fortælleren i romanen er den mellemste dreng Benjamin. Det er en forholdsvis rig velfungerende familie, hvor faderen har en god stilling i Nigerias Centralbank.

Der indtræffer et vendepunkt i families liv den dag, da faderen får flyttet sin arbejdsplads til det nordlige Nigeria, meget langt fra børnenes skole. Brødrene får mere frihed mens faderen er borte, og de benytter denne frihed til at gå på opdagelse. Mest af alt bruges tiden dog på at fiske i den nærliggende flod. En dag møder drengene den gale mand Abulu, som fortæller at den ældste bror, Ikenna, en dag vil blive myrdet af sine brødre. Spådommen får katastrofale følger for hele familien og forgifter Ikennas sind. Med ubønhørlig fremdrift udvikler ulykkerne sig år efter år for den lille familie, og alle ulykkerne kan føres tilbage til det skæbnesvangre møde med den gale mand.

Hvad der sker for Ikenna og Benjamin og deres søskende og forældre må I selv læse. Det er en roman som rummer stor skønhed og stor grusomhed. Den viden jeg har om Nigeria stammer mest Chimamanda Ngozie Adichies store roman ”En halv gul sol”. Det er en fremragende roman, som handler om Biafrakrigen og stammeopgøret i Nigeria. ”Vi var fiskere” lægger endnu vigtige brikker i mit store og stadig meget hullede Afrika-puslespil.

Den kun 30-årige nigerianske forfatter Chigozie Obioma udkom i 2015 med romanen. Romanen var i 2015 nomineret til Man Booker-prisen, og den er blevet oversat til hele 22 sprog. 

Materialer