Vaniljehuset af Mich Vraa

17.09.20
Velskrevet handelshistorisk roman om et købmandsimperium i Odense

Dusinius Dick er en opvakt 8-årig dreng, - og som navnet fortæller, er han 12. barn i en fattig skomagerfamilien fra Odense. Vaniljehuset er en frodig og hyggelig roman, som tager udgangspunkt i fortællingen om Mich Vraas morfar, som opbyggede et stort købmandsimperium med navnet Vaniljehuset.

Ind imellem kapitlerne om barndommen i Odense møder vi Dusinius på et tidspunkt hvor han er indlagt på Hareskov Kuranstalt. Han har et svagt hjerte og opholdet får ham til at reflektere over sit liv. Han er gift med Jonna og de har fem børn, men det er forretningen, der har fyldt hans liv. Romanen er i høj grad en slags dansk handelshistorie, hvor krydderiernes indtog, opskrifter på blegevand og gullashbaroner bliver en del af fortællingen.

Mich Vraa fantaserer sig også til mulige spanske rødder i familien, hvor der måske har været en sorthåret spansk soldat på spil på det tidspunkt i 1808 hvor Napoleon hjalp os i krigen mod englænderne.

Det er alt i alt en velskrevet hyggelig historisk roman uden det store drama. Det kan være en lise for sjælen at læse, særligt hvis du lige som jeg er lidt træt af bloddryppende voldelige krimier.

Materialer