Forside til bogen Vandspejlet af Sarah Effersøe

Vandspejlet af Sarah Effersøe

27.07.17
Delphine flygter fra det hele - men tager sin terapeut med sig.

Nu og da kan vi nok alle tænke, at vi ville have godt af at snakke med en terapeut. Måske bare for et par timer. Den unge kvinde Delphine nøjes ikke med at tænke på det - hun gør noget ved sagen, omend på lidt uortodoks vis.

Hun stiller en stol ind i skabet, sammen med en notesblok, en kuglepen og nu og da en kop kaffe. Og efter noget tid går der en terapeut i fælden: Peter. Nu sidder han klar der, når Delphine har behov for at snakke om sine problemer.

Og dem har hun nok af. Da bogen begynder, er hun stukket af - fra kæreste og venner og pligter. Hun har lidt penge på kontoen og finder en lejlighed i en unavngiven provinsby, hvor hun forsøger at finde ud af, hvad der egentlig er galt. For forholdet til Jonathan er det bedste, hun har haft, men alligevel er der noget, der knager. Et godt tidspunkt at have sin egen terapeut i skabet. Også selv om han ikke siger så meget.

Vandspejlet er Sarah Effersøes debutroman, en lille sag på 170 sider. Og kigger man på titlen, skal man ikke forvente, at der sker det store over vandoverfladen - du er her ikke for plottets skyld. Delphine driver lidt rundt, møder nogle enkelte mennesker og snakker med Peter i skabet. Peter siger ikke noget, men kigger på hende, ofte misbilligende. Næ, det er under overfladen, man skal finde sin læseoplevelse med denne bog, for det er beskrivelsen af Delphine, der er dens hovedbudskab, og det fungerer heldigvis ganske godt.

Kunstgrebet med terapeuten giver en god, finurlig indgang til historien og en let konstruktion, hvor hovedpersonen får lov at fortælle om sit liv - de oplevelser og mennesker, der har været med til at forme hende. Til tider kan monologen blive lidt for selvbevidst, men alligevel lykkes det så godt at give et billede af hende - man skiftevis forstår og frustreres over hendes handlinger, mens hun plasker handlingslammet rundt i sin egen lille sø.

Vandspejlet var for mig en bog, der trak mig med, men også emmede af potentiale. Sarah Effersøe rammer plet på nogle af de vigtigste aspekter af sin roman - hvis hun næste gang kobler det på en mere gribende historie, så vi både er over og under vandet, ville jeg være en meget glad læser. Læs, hvis du godt kan lide en bog, der er et spinkelt, men fint spundet net af ord og følelser.

 

Materialer