VÆK af Rasmus Hastrup

Væk af Rasmus Hastrup

16.11.20
"Væk" er Rasmus Hastrups tredje novellesamling. Jeg har været meget begejstret for de to første: "Liv" samt "De ting der sker", så forventningerne var høje. Og "Væk" lever heldigvis op til dem.

"Væk" indeholder 16 noveller, som spænder vidt. Fælles for dem er legen med ordene, og Rasmus Hastrups evne til at sætte en troværdig scene uanset hvor syret historien ellers udvikler sig. For syret – det bliver det altså ind i mellem.

Hastrup skriver historier om trolde, om forskning, om drømme, om krig. Historier, hvor ordene umiddelbart er lette at forstå, men hvor meningen kan være skjult.

Nogle historier trækker tråde til hinanden, som en bogtitel der går igen i flere historier, og et manuskript fra den første novelle der forudsiger enkeltheder fra de følgende historier, men også trækker tråde til sig selv i en senere novelle. Og som altid er karakterernes navne meget signifikante.

Det var ikke alle novellerne jeg umiddelbart forstod under læsningen, men som en kollega engang sagde til mig: "God litteratur skal ikke nødvendigvis forstås. Nogen gange skal man bare nyde den." Så giv Rasmus Hastrup en chance, for han er absolut værd at læse. Bare giv dig god tid og nyd turen.

Materialer