Utæmmet liv af Jeanette Walls

Utæmmet liv af Jeanette Walls

07.11.14
Lily Casey Smith blev født i en jordhule, og gennem hele sin barndom arbejdede hun som et voksent menneske og påtog sig et stort ansvar i en fattig familie, hvor faderen var fysisk handicappet.

Arizona, eller rettere det vilde vesten er Lilys barndomsland. Lily er mormor til Jeanette Walls, som i biografien "Glasslottet" fortalte om sin opvækst i en fattig nomadefamilie. "Glasslottet" er en meget velskrevet og rost biografi, som jeg hermed vil give min varmeste anbefaling.

Baggrunden for den omsorgssvigtede barndom fortæller Jeanette Walls om i romanen "Utæmmet liv" hvor mormorens fantastiske livshistorie bliver fortalt ud fra de myter, som cirkulerer i familien. Lily Casey Smith blev født i en jordhule, og gennem hele sin barndom arbejdede hun som et voksent menneske og påtog sig et stort ansvar i en fattig familie, hvor faderen var fysisk handicappet. Hun lærte bl.a. at tæmme vilde heste og at bide en hvilken som smerte i sig. Lily er en meget intelligent drengepige, som ikke står tilbage for at slå på tæven og tage kampen op med en hvilken som helst stærk bondetamp.

Lily gifter sig med Jim, og sammen får de to børn. Gennem 11 år bestyrer de en meget stor ranch, som er ejet af engelske investorer. Det er et barsk liv, hvor kampen for overlevelse har første prioritet. Lily tjener penge både som lærerinde, spritsmugler og pokerspiller.

Mens jeg læste romanen genkendte jeg hele tiden stednavne fra en USA-tur jeg var på sammen med min familie. Vi kørte gennem Arizona og Nevada, og de udstrakte ørkenområder, hvor vinden smider vindhekse rundt om erhvert hushjørne, lå som faste baggrundsbilleder under læsningen. Det er en fin roman fra virkelighedens verden som bygger på familiens samlede erindringer og mytiske fortællinger om en markant kvindeskikkelse. Faktisk så er det en rigtig "Western-roman" - fra det virkelige vilde vesten.

Materialer