Uforudsete hændelser af Hanne Richardt Beck

06.07.16
Susan har ondt i økonomien, Astrid er vild med sin nye kæreste, Tines hjerne gør knuder og Pilar har alt for ofte lyst til at spise alt for meget mad, - ja faktisk konstant

Knoglerester fra et 14 år gammelt lig bliver fundet på Mallorca. For 14 år siden var tre danske nu midaldrende kvinder på ferie sammen. De havde lejet sig ind i et hus, og var naboer til den lille dreng Louis, hvis lig nu er blevet fundet ved en tilfældighed.

Pilar, en kvindelig spansk efterforsker, er blevet sat på opgaven med at opklare det mystiske dødsfald. Hun rejser til Danmark for at tale med de tre kvinder Susan, Astrid og Tine. Kvinderne havde kun et løst kendskab til hinanden inden turen til Mallorca, og de har efterfølgende slet ikke haft kontakt med hinanden. Susan kæmper en brav kamp for at komme på fode igen efter en konkurs. Astrid er blevet skilt fra sin kedelige ægtemand gennem alt for mange år og er flyttet sammen med sin norske elsker. Tine er psykisk ret ustabil og har uddannet sig til gestaltterapeut.

Kvinderne portrætteres realistisk og deres indbyrdes forhold både før og nu vendes og drejes af forfatteren og af Pilar, som er blevet ret besat af at finde en løsning på opgaven. Selve opklaringshistorien driver læsningen frem som var det en kriminalroman. Ind imellem de plotdrevne kapitler kommer der en slags essays, hvor Hanne Richardt Beck reflekterer lidt mere overordnet over vores livsvilkår.  For mig har de afsnit været en bremseklods i læsningen, og var faktisk medvirkende til at jeg var lige ved at lægge romanen fra mig inden jeg nåede til side 75.  Men nysgerrigheden , kvindeportrætterne og krimihistorien fik mig til at speede læsetempoet op. Jeg valgte at  ”skrålæse” de essayistiske afsnit og prioriterede plottet og de psykologiske kvindeportrætter. Det blev efterfølgende en rigtig god læseoplevelse. Det er på mange måder en usædvanlig roman, som vil blive hængende i min erindring meget længe.

Hanne Richardt Beck har skrevet mange meget forskellige romaner, og jeg er generelt begejstret for hendes forfatterskab. Jeg vil særligt fremhæve ”Understrømme”,  ”Om så det gælder”, ”Familien Kammer” og ”Men bedste Hr. Hund”. Alle sammen fremragende, underholdende, medrivende betydningsfulde romaner.

Materialer