Tre stykker god kultur til ferien

13.07.20
Vi har udvalgt 3 gode læse- og lytteoplevelser til din ferie.

"Focus Puller" af Bo Reinholdt 

En focus puller er den person, som sørger for, at kameraet stiller skarpt på det væsentlige i en filmoptagelse. En sådan er Falk, og hans verden inddeler sig i afstande. Og det er ham, der stilles skarpt på i Bo Reinholdts seneste lille kortroman, en af de der bøger, som virker så lille og let, men alligevel forleder læseren til at indtage teksten langsomt og roligt. For der sker så meget – ikke blot på den filmoptagelse, Falk er på, eller i den kirke, hvor kunsten synes at træde ud af væggene, men så afgjort også mellem ordene. Der er få af dem, men de kan meget. Og de kan først og fremmest anbefales. 

Anbefales af bibliotekar Janus Andersen

"Fetch The Bolt Cutters" af Fiona Apple

Amerikanske Fiona Apple udgav d. 17/4 sit længeventede femte album ”Fetch The Bolt Cutters” til entydige anmelderroser. Med albummet cementerer hun sin status som en af hvor tids mest unikke og interessante singer/songwriter. Det nye album er frisættende, rå og kompromisløs. Her er ingen klassisk sangformel, der leges med alskens slagtøj og vokalen er fortrinsvis reciterende. Selv hundegøen har fundet vej flere steder. Teksterne skildrer en række emotionelt tunge scenarier inspireret af personlige oplevelser og er utroligt skarpe. Men aldrig selvcentrerede. Apple formår nemlig at hæve sig op over den personlige vrede og formulere et budskab om frihed. Lad ikke andre forme eller diktere dit liv. Sæt dig selv fri og tag styringen. “Fetch The Bolt Cutters” er et viltert, idiosynkratisk, intenst og medrivende album. Givetvis ikke for alle, men lad dig ikke skramme. Det er slet ikke så utilnærmeligt som det måske umiddelbart lyder. Efter blot få gennemlytninger vil albummet åbne sig og brikkerne falde på plads. Apple har med andre ord lavet en særdeles stærk kandidat til årets album. Tak for det og de otte års venten siden “The Idler Wheel …” er forlængst tilgivet. 

Anbefales af bibliotekar Inger Andersen

"Havelågebogen" af Jens Blendstrup

Når man spankulerer rundt i sommervejret på gader og stræder bør man måske unde sig selv at dvæle ved de mange havelåger, man kommer forbi. For hvem bor mon derinde bag lågen? De fleste af os har sikkert på et tidspunkt kredset om netop det spørgsmål. Og det er lige præcis også dét, den poetiske spasmager Jens Blendstrup gør i ”Havelågebogen” i samarbejde med fotograf Lars Gundersen. I al sin enkelthed består af en række billeder af havelåger fra veje, vildveje og villavej fra hele landet, og Blendstrup digter sig så frem til, hvem beboeren bag lågen er. Vi møder både ”Den listige hanrej”, ”kørelærer Ibsen” og ”Keramikbitten”. Det er skævt, skørt og ret så underholdende. 

Anbefales af formidler Thomas Behrmann

 

Materialer