Tre forrygende læseoplevelser til de yngre læsere

20.07.20
Vi har udvalgt tre gode bøger til børn og unge.

På jagt efter A

”Bogstavtyven” af Maria Rørbæk

Bogstavtyven er en fantastisk billedbog for børn fra 3 år helt op i starten af skolealderen.
Den handler om Anna, som vågner en morgen og ikke kan sige A. Hun er blevet stukket af det sjældne, myggelignende insekt, Bogstavtyven, som suger bogstaver ud af ørerne på børn.
Da de skal fange bogstavtyven for at få Annas A’er tilbage, er det lige ved at gå galt – jeg har set mange børn sidde med åbne munde og opspærrede øjne af nydelsesfuld spænding, når de har fået læst den bog højt.

Bogstavtyven er den ene ud af tre bøger i serien om mystiske væsner, som laver rod i sproget. Bøgerne er spændende og sjove og giver sproglig bevidsthed uden at det bliver belærende eller kedeligt, tvært imod giver de lyst til at lege og pjatte med sproget. 
 

Anbefales af formidler Anna Mathilde Nielsen

Kostskolemystik

”Mit navn er Justice” af Elly Griffiths

Den engelske krimiforfatter Elly Griffiths er efterhånden et velkendt og velrenommeret navn herhjemme. Hun står bag den populære serie med arkæolog Ruth Galloway og er nu altså også aktuel med en herlig krimi til den yngre læser.
”Mit navn er Justice” fortæller historien om den nysgerrige pige Justice, der indlogeres på en kostskole, hvor et mord netop har fundet sted. Flere af lærerne opfører sig mærkeligt og i det hele taget er alt på skolen omgærdet af en tung mystik. Da en snestorm rammer området og endnu et mord bliver begået spidser tingene til og spændingen bliver banket i top. Spænding og hygge er godt afstemt til målgruppen som er fra ca. 10 år og op i denne perfekt sammensatte mordgåde til yngre detektiver. Uden tvivl et godt køleelement i sommervarmen. 

Anbefales af formidler Thomas Behrmann

Om at slås og elske - og om ham de kalder "Døden"

"North Dakota – der starter vi forfra" af Jesper Nicolaj Christiansen 

Jonas er 16 år og rasende. Hans far er død, han har en idiotisk stedfar og hans mor er blind som en dør. Til gengæld kan han slås, så det gør han. For de svage, for penge og for Sonja. Og altid efter princippet om, at vinderen er the last man standing. 
Jesper Nicolaj Christiansens North Dakota – der starter vi forfra er særligt populær blandt drengene og en uforglemmelig tour de force af savn, sex, kærlighed og vold, som snart krøller den københavnske vestegn sammen til en lille hård kugle. 
Volden er filmisk som hos Tarantino og med koreograferet præcision som hos John Woo. Men det helt store slagsmål, som er mere voldeligt end samtlige bogens kampscener, foregår ikke hos ”det store læs” eller i villaen hvor Jonas møder ”ham, de kalder Døden”, det største slagsmål foregår inde i Jonas. 
Nogle anmeldere har nævnt, at bogen minder os om, at vi må kontrollere vrede. Det er en fin og rigtig pointe. Men det ekstra fine ved den her bog, det er, at man kan mærke den Jonas’ vrede. Det er dét, god litteratur kan. Den sætter os i andres sted. Derfor vender man også den sidste side med en tåre i øjenkrogen og vildt bankende hjerte. Man føler sig ikke som nogen Last Man Standing. Man føler nærmest, at man er væltet en lille smule. 

Anbefales af formidler Morten Walther Rasmussen
 

Materialer