#Torsdagstegneserie 8: Lille Fugl

31.03.16
VIDEO: Disney møder Kafka i den finske fabel om Lille fugl.

Nogle gange skal man skrue ned for virkemidlerne for at skrue op for intensiteten. Det gør de to finner Lauri og Jaakko Ahonen i tegneserien "Lille Fugl".

Ord er der ikke mange af, og handlingen foregår (næsten) udelukkende i et enkelt hus. Der er heller ikke mange personer - til gengæld er en af dem en edderkop. Og til gengæld er det knugende og hjerteskærende.

Der er altså gode grunde til at gribe Lille fugl, selv om måske som udgangspunkt vil tro, at der er tale om en tegneserie for de små. Disney møder Kafka, påstår bagsiden, og det gør den med rette, for det er en dyster omgang. Både tegninger og historie starter med at være pæne og rolige, men begynder lidt efter lidt af sitre under vægten af det store, tomme, mørke hus, hvor historien foregår.

Lille fugl passer på sin gamle mor - der er selvfølgelig de forudsigelige praktiske ting, der skal gøres: maden skal laves, der skal gøres rent, bleer skal skiftes og så videre. Men samtidig skal han beskytte dem begge mod de onde fugle, der lurer i verden udenfor huset. Fra sin permanente plads under dynen skræpper hans mor om, hvordan de hvert øjeblik kan trænge ind i huset og dræbe dem begge.

Og ja, det kan blive værre.

Lille fugl forstår på forunderlig at fortælle en meget lille historie, der fylder en hel masse. Allerede fra starten er vi allerede godt inde i en spiral, der kun kan føre nedad, men Lauri og Jaako Ahonen forstår at glimte lidt med håb i al mørket, så man hænger ved. Om historien nogensinde kommer helt ud i lyset, vil jeg dog ikke afsløre. Det vil jeg lade være op til dig at finde ud af.

Sandsynligheden taler for, at du - som min kone - efter endt læsning vil holde krampagtigt fast i tegneserien og stille hviske "Åh, lille fugl. Åh, lille fugl."

Det taler vist for sig selv.

Materialer