Sygeplejerske i Det Tredje Rige af Peter Tudvad

08.11.14
Fremragende biografi om Ebba, der under 2. verdenskrig rejste til Tyskland for at arbejde for Tysk Røde Kors

Ebba har hele sit voksne liv levet med en hemmelighed, som hun endog selv har fortrængt. Som ung var hun nemlig medlem af DNSAP og rejste under 2. verdenskrig til Tyskland for at arbejde for Tysk Røde Kors. ”Sygeplejerske i Det Tredje Rige” er fortællingen om hendes liv, og om hvordan hun som 84-årig endelig sprænger fortrængningens mur.

Ebba blev født i 1924 og voksede op i den vestjyske by Tarm. Hun var en ganske almindelig ung pige med et ønske om at være til gavn for samfundet. Hendes far var overbevist nazist og var stærkt medvirkende til, at Ebba også valgte at melde sig ind i partiet (som i øvrigt også moderen og en bror gjorde). Det var også faren, som opfordrede Ebba til at melde sig til Tysk Røde Kors i 1943, for som han sagde: ”En af os må jo gå ind i kampen mod verdenskommunismen!”

Der er mange spændende emner i bogen udover Ebbas skæbne, som i sig selv er utrolig fascinerende. Men desværre halter bogen lidt sprogligt, og jeg synes, den ind i mellem bliver lidt tungt at læse. Alligevel vil jeg dog anbefale bogen på det varmeste, for selvom læsningen ikke flyder 100 %, så er emnet så interessant, at man bærer over med det.

Materialer