Tips til en sundere tarm og et bedre helbred

Sundhed ad bagvejen: Bliv klogere på din tarm

Bliv gode venner med dine tarme. Lær hvad dine tarme gør for dit velbefindende - og få idéer til yderligere læsning samt kostplaner.
Tarmen er ikke noget man typisk konverserer om over kaffebordet eller middagen. Af gode grunde. Vi er vant til, at alt hvad der vedrører tarmen, dens tilstand og dens funktion, skal gemmes væk. Det er ikke noget man taler om. Man fortæller ikke vidt og bredt at tarmen faktisk indeholder ca. 2 liter levende bakterier – i hvert fald ikke midt i en god gang chili con carne. De mest afslørende spor efter tarmen, er den luft i maven som af og til ufrivilligt informerer omverden om, at man skam har tarme. Endda højlydte af slagsen.

Men måske er det ved at ændre sig, for siden den tyske forskningsstjerne Giulia Enders bog Tarme med charme udkom i 2015, er interessen for tarmenes hemmelige liv vokset – og næsten blevet stueren. Flere er blevet opmærksomme på, at tarmen og dens funktion er afgørende for vores velbefindende. Det hjælper uden tvivl, at Enders præsentation er forbilledeligt humoristisk, indlevende og udramatisk, når hun beretter klogt og detaljeret om det komplicerede organ – for det er faktisk et kompliceret organ - og begejstret pointerer, at tarmen er en nøgle til ikke bare kroppens men også til sindets velbefindende.

Et godt tag på tarmen

Enders vandt førstepræmien ved Science Slam i Freiburg, Berlin og Karlsruhe med sit unikke foredrag, som i dag er en YouTube-klassiker, der bestemt er et kig værd og en god optakt til videre læsning. Enders bog kan du selvfølgelig låne på biblioteket – check link herunder eller gå direkte til bogen her

Bliv klogere på en sund tarm på biblioteket

Giulia Enders tager et utraditionelt, men også et meget grundigt tag på tarmen – ok, det lød ubehageligt -  og ikke mindst på formidlingen af dens funktion og inflydelse. Det gælder lige fra de meget direkte kapiteltitler som Hvad sker der, når man skider - og hvorfor er det værd at undersøge?, men også de mere detaljerede og informative kapitler om allergi, om overfølsomhed og intolerance, om tarmens nervesystem, om dens indvirkning på immunforsvaret, om bakterier og om koblingen mellem hjerne og tarm – jep, der er måske ikke (heldigvis) direkte forbindelse, men du læste rigtigt: Tarmen. Påvirker. Din. Hjerne.

Fra tarm til hjerne

Netop koblingen mellem hjerne og tarm er neurologen David Perlmutter glødende interesseret. I hans bog Hjernens nye liv fra 2015 gennemgår han den nyeste forskning indenfor tarmens evne til at helbrede og beskytte hjernen. Her får du masser af facts og få men vigtige anbefalinger – ja, endda en række opskrifter og syv dages hjernemenuer. Du kan finde bogen her og du kan læse en anmeldelse af Perlmutters bog på Politiken.dk.

Sundere tarme

Et andet godt sted at bliver klogere på tarmens funktion, er i Justin og Erica Sonnenburgs Sunde Tarme fra 2016. Bogen handler om forskellige former for tarmsygdomme, om hvordan man kan forebygge dem samt hvordan man kan styrke immunforsvaret ved hjælp af ændrede madvaner og kostplaner. Også denne bog kan du låne på biblioteket – se link herunder eller gå direkte til bogen her.

Bliver du sulten efter mere viden, så check også Lene Hansson og Christine Erritzøes Elsk din tarm; fordøjelse skal være fornøjelse, som er fra 2016. Den er illustreret og omhandler emner som diæt, ernæring, fordøjelsen, kost, mavesygdomme, sundhed, tarmsygdomme og tarmsystemet. I bogen præsenterer forfatterne kostprogrammet KOSTMAP, der kombinerer principperne fra Low FODMAP-diæten med kostkombinering og det terapeutiske redskab MetaSundhed. Bogen handler om tarmens betydning for fysisk og psykisk sundhed, men giver også opskrifter og værktøjer, der kan optimere fordøjelsen. Du kan se den her

Tag eventuelt også et kig i Tarmbesvær (2006), som går lidt mindre pædagogisk - men grundigt - til værks. Bogen fremlægger viden om hvad der påvirker tarmene, forstyrrelser i tarmfunktionen og faktisk også koblingen mellem tarm og tanke, som ovennævnte Perlmutter er inde på. Bogen finder du her.

Mere appetit?

• Har du stadig appetit på mere om tarmen, så har vi samlet et par links herunder:
  • DRs TV-udsendelse om hvordan vi holder vores tarme sunde kan du se her
  • Berlingskes artikel om hvordan man sidder på toilettet kan du læse her.
  • De facts om tarme, du altid har ønsket dig, dem finder du her.

Måske er der faktisk noget om det gamle ordsprog, at når enden er god, er alting godt. Rigtig god fornøjelse med at lære din tarm at kende.

Bliver klogere på en sundere tarm