Logo for Friske faustnumre - Skønlitteratur

Stormfald og rimede digte

04.06.21
Lida Wengel anbefaler nye skønlitterære titler på vej til bibliotekets hylder.

Lyt til denne og andre episoder af Friske Faustnumre: Ny skønlitteratur ved at klikke her.

Midlertidig opvartning af Sissel Bergfjord udgivet på Ombelico

Livet går sin gang i kolonihaverne i haveforeningen på Københavns Vestegn. Det er en varm sommer og bøgehækken står grøn, blomsterne vælder frem og dyrene vrimler i haverne. Men livet i de enkelte haver er ligeså forskelligt som beboerne, der huserer der. Vi møder den demente Ilse, der plager naboen og den terminalt syge gamle mand, der både hader lesbiske og muslimer og hvis kone ikke kan vente på, at han stiller træskoene. Forelskelser, affærer og jalousi er også en del af livet i kolonihaven.

Jordemoder på jorden af Edvard Hoem udgivet på Hovedland

Romanen er et kvindeportræt af husmandsdatteren, Marta Kristine, som var en meget speciel og viljestærk kvinde. Bogen foregår i starten af 1800-tallet i Norge og fortæller både generelt om livet i og omkring Oslo dengang, og samtidig fortæller den historien om Marta Kristines liv og skelsættende valg. Hun gik hele vejen fra Romsdal til Christiania, som nu hedder Oslo, for at blive jordemoder. Hjemme ventede hendes mand og deres tre børn i hele ni måneder, indtil Marta Kristine gik hele vejen hjem igen, nu som udlært jordemoder. Forfatteren blev opfordret af den norske jordemodergerning til at skrive bogen om sin tipoldemors, Marta Kristines, liv og passion for jordemodergerningen. Andre gode bøger kunne være Kvinderne fra Thy af Maria Helleberg, som foregår i samme tidsperiode. 

Gudinden i græsset af Kristoffer Maribo udgivet på Aulus

Stærk og stemningsfuld samling med rimede digte om vores mytiske natur, gudinder, kraften i vandet, åkander, floder og skove. En fin og musikalsk digtsamling med glimrende rimede vers om åkander, fløjter, gudinder, fortryllede grotter, med en helt særlig mytisk og mystisk stemning. Det hører ikke til hverdagen, at der udgives digte på rim i Danmark, men her er nogle af slagsen - og de fungerer.

Stormfald af Tove Alsterdal udgivet på Modtryk

Eira Sjödin er 32 år og er vendt tilbage til sin hjemegn i Ångermanland i det nordlige Sverige. Officielt for at arbejde som betjent, uofficielt for at tage sig af sin demente mor. En mere end tyve år gammel drabssag bliver aktuel igen, da drabsmanden fra dengang finder sin gamle far knivdræbt. Var det den rigtige, der blev dømt dengang? Hvis ikke, hvem var så skyldig, og hvorfor blev liget af den dræbte teenagepige aldrig fundet? Eira roder op i fortiden og slår sig ikke til tåls med lette løsninger, heller ikke selv om de personlige omkostninger bliver store. Tove Alsterdal har skrevet en håndfuld krimier, og denne nye er første del i en serie Lavmælt, intens krimi, stemningsskabende og med psykologisk indsigt. Skøn, skøn Skovkantskrimi hvis du kan lide Anders de la Motte eller Stina Jackson.

Materialer