Spiselig økonomi, ærlige kvindekroppe og en seriemorder med Alzheimers

13.01.23
Én gang i måneden udgiver Horsens Bibliotek podcasten Friske Faustnumre, hvor bibliotekarerne Janus B. Andersen og Jette S.F. Holst med hjælp fra kollegaerne stiller skarpt på bibliotekets nyindkøb. De kommer vidt omkring, og denne gang handler det blandt andet om spiselig økonomi, ærlige kvindekroppe, verdens bedste film og en seriemorder med Alzheimers.

Lyt til Friske Faustnumre her (eksternt link)

Månedens musik

Sudan Archives: Natural born prom queen

Herfra numrene 'Selfish Soul' og 'Yellow Brick Road'

I spotlightet - faglitteratur

Chang, Ha-Joon: Spiselig økonomi: en sulten økonom forklarer verden
Klim 2022; 1. udgave; 230 sider
Med afsæt i forskellige fødevarer som fx kokos, kylling og græshopper udfoldes og beskrives en række økonomiske og historiske bevægelser i verden. For læsere med interesse for økonomi, mad og historie. En sjælden kombination af gastronomiske anekdoter, historie og økonomi.

Stubbe-Teglbjærg, Kirsten: Cigaretter, whisky, penge og piger: da smuglere blev folkehelte ved at hente billige smøger og sprut til danskerne
Kriminalforlaget 2022; 1. udgave; 198 sider
Smugleri og andre beskæftigelser på den forkerte side af loven. Det hele er med i denne bog. Læs både om de kreative smuglere og om de arbejdsomme myndighedspersoner, der søgte at stoppe den illegale aktivitet. For læseren, der gerne læser autentiske danske krimi-historier.

Buijsman, Stefan: Kunstig intelligens: hele tiden mere intelligent
Samfundslitteratur 2022; 1. udgave; 183 sider
En sand "tour de force" af en rejse i udviklingen fra den første mekaniske computer til det avancerede hardware og software, som gør vores moderne hverdag mulig. For dem som er hooked på teknologiske landvindinger.

Birk Nielsen, Frode: Landskabskunst i Danmark
Muusmann 2022; 1. udgave; 207 sider
Danmark rummer masser af landskabskunst, der er værd at kende til og besøge. Her får du en præsentation af nogle af de fineste steder. Til dig, der vil vide mere om Danmark.

Fantastiske fodboldoplevelser i Tyskland
Turbine 2022; 1. udgave; 523 sider
Udførlig guide til tyske fodboldklubber, deres stadions og historie. En lækkerbisken til alle fans af tysk fodbold og specielt til dem, der planlægger en tur til Bundesligaen.

I spotlightet - skønlitteratur

Hvid, Unna: Hans død er aldrig permanent: en gotisk fortælling fra Zeitz 
BoD 2022; 80 sider
Fortælleren A.K. ankommer til spøgelsesbyen Zeitz for at bo på kunstnerresidensen Nudelfabrik. Efter kort tid i byen opdager han, at noget ældgammelt og ondt har hjemme her. For læsere af gotiske gys og mytologisk skønlitteratur.

Liu, Ken: Papirmenageriet    
Falco 2022; 1. udgave; 91 sider
Tre forrygende noveller for læsere af science fiction og magisk realisme, hvor vi møder et ekstremt overvågningssamfund, støder på simulationsoplevelse, der sætter begrebet utroskab i et nyt lys og præsenteres for origamifigurer, der næsten er levende.

Vego, Kristin: Se en sidste gang på alt smukt: noveller    
Turbine 2022; 1. udgave; 152 sider
Ni noveller om unge kvinder, der kommer ud for afgørende livsbegivenheder på rejser i Europa. For læsere af ny nordisk skønlitteratur og særligt noveller.

Vildsindet: grotesker 1900-1910: et udvalg    
Escho Sidste Århundrede 2022; 206 sider
Antologi bestående af 14 tekster fra Danmark og Norge, der har uhyggen, mystikken, det overnaturlige og vildsindet til fælles. Til novellelæsere, der ønsker et gammeldags gys og til litteraturhistorisk interesserede.

Woythal, Arne: Müllers dagbog    
Byens 2022; 1. udgave; 282 sider (En Kongsvig-krimi 2)
Spændende krimi, hvor landbetjent Jens Ringgaard må trække på al sin erfaring fra drabsafdelingen, da fundet af et barnelig og en mystisk dagbog sætter gang i en række dødelige hændelser. For læsere af danske krimier, sat i et genkendeligt miljø.

Lokale titler

Michelsen, Thomas: Det dybe og det rene: en biografi om komponisten Vagn Holmboe
Multivers 2022; 1. udgave; 509 sider
Biografi om den store danske komponist Vagn Holmboe, der blev efterkrigstidens store nordiske symfoniker og set som arvtager efter Carl Nielsen. Musikken blev opfattet som nordisk, men Holmboe hentede også inspiration fra Mellemøsten og Tibet. For musikhistorisk interesserede.

Film

Elvis instrueret af Baz Luhrmann    
Biopic om Elvis Presley og hans forhold til manageren Oberst Tom Parker. Filmen fortæller om kærligheden til musikken, berømmelsen, det komplicerede privatliv, misbruget og den alt for tidlige død. For alle, der holder af flotte musikfilm og fængslende portrætter.

Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles instrueret af Chantal Akerman
Følger en midaldrende enke i hendes hverdagsgøremål, mens sønnen er i skole. Indkøb, madlavning, rengøring og så det daglige herrebesøg - for at få enderne til at mødes. Lige indtil den dag det uventede indtræffer, og Jeannes trygge rutiner krakelerer.

De forbandede år instrueret af Anders Refn
Karl Skov ejer en elektronikfabrik og bor i en storslået villa nord for København sammen med sin kone og fem børn. For at undgå konkurs begynder han - mod sin overbevisning - at producere til tyskerne.

Lamb instrueret af Valdimar Jóhannsson 
Et barnløst islandsk par bor isoleret med deres dyr på en øde gård, hvor overnaturlige kræfter er på spil. Da parret finder noget meget mærkeligt i deres lade, og trodser naturen, får det fatale konsekvenser. For voksne seere af eksperimenterende film.

Børne- og ungdomsbøger

Atlas Six – Initiativet af Olivie Blake
Hr. Ferdinand 2022; 1. udgave; 520 sider
Træd ind i en verden af magi, hvor hemmeligheder, forræderi, forførelse og uovertruffen magt lurer overalt, og hvor ikke alle vil overleve. Fantasy for voksne og unge fra 14 år, der ikke lader sig afskrække af bogens sidetal.

CPH under vand af Sinus Reuss
Science Fiction Cirklen 2022; 232 sider
København er blevet oversvømmet og er nu en vandby. Vennerne Kat og Kim laver fotoprojekter under vandet. Da de vinder et nyt kamera i en konkurrence, begynder der at ske mærkelige ting. For voksne og unge læsere af science fiction og klimafiktion.

Nick og Charlie af Alice Oseman 
Politiken 2022; 1. udgave; 157 sider
Det er sidste skoledag i 3.g for Nick, inden han skal starte på universitet - mange timer væk fra Charlie. Kan et langdistanceforhold virkelig fungere for dem? En fremragende young adult-kærlighedshistorie for unge fra 14 år

”Jeg elsker dig, som du er” af Ron van Maurik
Turbine 2022; [28] sider
Pindsvin og Mus er bedste venner - men vil Mus hellere have en ven, der ikke stikker? Billedbog for børn på 3 år og op.

Den mest reserverede skønlitteratur

Gerritsen, Tess: Vælg mig    
Jentas 2022; 1. udgave; 297 sider
En ung studerende findes død efter fald fra sin altan, men var det selvmord eller mord? For kriminalassistent Frankie Loomis er der noget ved sagen, der nager hende, så hun graver dybere, og hemmeligheder dukker op til overfladen. Til krimilæsere.

Tudor, C. J.: Brændende piger    
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 465 sider
Præsten Jack bliver forflyttet til en lille by i Sussex, hvor hemmeligheder fra fortiden stadig spiller en rolle. Både Jack og hendes datter er nysgerrige, og nogen vil stoppe dem for enhver pris. For læsere af psykologisk spænding, hvor uhygge og ondskab kommer krybende.

Baldini, Laura: En drøm om skønhed    
Gutkind 2022; 1. udgave; 363 sider
Esty interesserer sig for kvinders skønhed og cremer, der kan hjælpe den på vej. Under navnet Estée Lauder grundlægger hun et kosmetikfirma. Men i 1930ernes New York er det ildeset, at en kvinde arbejder mere end sin mand, og ambitionerne tærer hårdt på familielivet. For læsere af biografiske og historiske romaner.

Lucas, Rachael: Vinter i Applemore    
Cicero 2022; 1. udgave; 315 sider
Rilla vil egentlig helst bare rydde sin afdøde fars hus i det skotske højland hurtigst muligt, så hun kan vende tilbage til sit almindelige liv langt fra landsbyen. Naboen, Lachlan, har samme udfordring med det storslåede, men forfaldne gods, Applemore House. Skotsk idyl og hygge for fans af feel good-romaner.

Williams, Laura Jane: Vores stop    
Flamingo 2022; 1. udgave; 409 sider
Nadia forsøger at nå toget kl. 7.30 hver dag, når hun altså ikke lige sover over sig. Da en mand efterlyser en smuk kvinde fra toget, tør hun ikke engang at håbe på, at det kunne være hende. Den slags romantik sker vel kun for andre? For alle, der elsker romantisk chick lit.

Den mest reserverede faglitteratur

Albæk, Morten: Falske sandheder i livet
Gyldendal 2022; 1. udgave; 234 sider
Hvordan vil dit liv se ud, hvis du vælger at leve efter dine egne sandheder? Causerende debatbog, der henvender sig bredt til nutidsdanskeren.

Maxmiling, Heidi: Ærlige kvindekroppe i tekst og billeder
Gad 2022; 1. udgave; 215 sider
Hvordan ser helt almindelige kvindekroppe ud? Denne bog præsenterer nuanceret og ærligt fotografier af kvindekroppen, samt tekster af en række kvinder om forholdet til deres krop. For alle der trænger til at se kvindekroppen uden filter.

Friis, Lykke: Tårernes Europa
28B 2022; 1. udgave; 307 sider
Højaktuel og vedkommende bog om krigen i Ukraine, og hvad dens konsekvenser bliver for Europa og fremtidens verdensorden. For læsere interesserede i europæisk politik eller historie.

Petterson, Per: Mit Abruzzo: journal 29.1-18.7. 2021
Batzer 2022; 1. udgave; 397 sider
Det sidste halve år op til han fylder 69 gør den norske forfatter Per Petterson dagbogsnotater fra sin bolig på landet. Han skriver om sine faste rutiner, men mest om det der falder ham ind, og det bringer læseren vidt omkring. For interesserede i dagbogsromaner og forfatterbiografier.

Buttenschøn, Cana: Din graviditet - 280 særlige dage
Grønningen 1 2022; 1. udgave; 370 sider
280 tekster - en for hver dag i graviditeten - der beskriver, hvad der sker i den gravide krop og med fosteret. Primært for gravide - og deres partner.

Månedens hjertebarn

Kim, Young-Ha: En morders dagbog    
Korridor 2022; 1. udgave; 237 sider
Hvad gør en tidligere seriemorder, når han tror, datterens forlovede også er morder? Planlægger den unge mands endeligt, naturligvis. Men kan man det, når Alzheimers udvisker ens fornemmelse af tid? Og kan læseren stole på en tidligere morder? Medrivende sydkoreansk roman, særligt til læsere af detektivromaner og verdenslitteratur.

Gregersen, Jens: Årstiderne
Gad 2022; 1. udgave; 219 sider
Små og store betragtninger med medfølgende malede og tegnede illustrationer om alt det, der sker gennem året i naturen. For det voksne publikum, der er glade for den danske natur.

Materialer