Sovs skal der til forside

Sovs eller sauce? Eller måske saus?

24.02.23
Alt det, du kunne ønske at vide - om sovs!

Jeg indrømmer det blankt: jeg har aldrig været sikker på forskellen på sovs og sauce - og har sikkert haft en halv fornemmelse af, at sauce sikkert var finere. Man ville i al fald aldrig komme til at kalde brun sovs for brun sauce.

Så læste jeg (heldigvis) Bettina Buhls "Sovs skal der til - opskrifter & historie", og det er åbenbart et rent spørgsmål om præference. Sovs og sauce er det samme - og har gennem tiden også heddet dyppelse, soes og en række andre ord. Men ikke nok med det, sovsen har også haft forskellige funktioner, førend den i dag blev det, der binder måltidet sammen. En overgang hang den f.eks. uløseligt sammen med den dårlige tandhygiejne i den danske befolkning.

Det er blot lidt af det, man kan lære af "Sovs skal der til", for det en gennemgang af sovsehistorien tilbage til middelalderen. Først og fremmest er Buhl dog dykket ned i de danske kogebøger siden 1600-tallet og bruger kildematerialet til at fortælle os, hvordan sovsen er blevet opfattet og har udviklet sig gennem tiden. Og det er overraskende fornøjeligt at lære om, for det er et emne, hvor der kan hældes meget fra sovseskålen.

Selv var jeg overrasket over, hvor mange forskellige typer sovs, der findes; der udstillede Buhl nok et noget underudviklet aspekt af min egen kogekunst. Men derudover er det nu også en fornøjelse at se den danske kulturhistorie belyst fra en overraskende vinkel, især når kilderne har navne som "En artig och meget nyttelig Kogebog", "Nye Koge-Bog for den retskafne Huusmoder" og "Nye Original Dansk Koge-Bog for Fruentimmer".

Der er også en del hovedsageligt historiske sovseopskrifter med, men inspiration kan man nu aldrig få nok af, især efter at have opdaget omfanget af sovsens muligheder. Så herunder har jeg fundet en række kogebøger, der burde kunne stille enhver sovseappetit.

Materialer