Søstre, PET og en kunstig intelligens

02.09.21
Lida Wengel fortæller om et udvalg af den nye skønlitteratur, der er indkøbt til bibliotekets hylder.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Mr. Blue Sky af Claus Bork

Danske Daves liv vendes på hovedet, da han en dag bliver opsøgt af den kunstige intelligens A.I.9942. 

Vi er nutiden - 2020 med corona og det hele. Dave er salgschef i firmaet MR Robotics. Han har en hustru og to børn og bor i et hus i Birkerød. Men Dave savner spænding i hverdagen. Den spænding får han, til overflod, da en kunstig intelligens søger tilflugt i Daves telefon! Den hemmelige intelligens, som i første omgang kalder sig A.I.9942, sørger for en ny stilling til Dave. Og masser af penge. Men da nogle bliver opmærksomme på, at Dave er blevet "gode venner" med en kunstig intelligens - en magtfuld en af slagsen, bliver det starten på en hæsblæsende flugt. Der opstår en form for venskab mellem Dave og A.I.9942, og snart går det op for Dave, at hans nye bedste ven måske har planer, der kan true menneskehedens eksistens. Eller er planen faktisk at redde menneskeheden? 

Sukkerbarn af Olʹga Gromova

Stella bliver født i Moskva under Stalins Sovjetunionen i 1932. Hendes familie er kærlig og interesserer sig for sprog og kunst. Stellas far bliver arresteret som en fjende af staten, og Stella og hendes mor sendes i eksil i Kirgisistan, hvor de opholder sig i en arbejdslejr for familiemedlemmer til statens fjender. Deres strabadser er mange, og da det lykkes dem at komme ud af arbejdslejren, må de kæmpe med kulde, sult og moderens arbejdsløshed. Med gode menneskers hjælp og i kølvandet på Stalins død, kan de igen vende tilbage til Moskva, men faderen vender aldrig tilbage. 

Tragisk fortælling om splittelsen af Stellas familie. Sproget er godt og flydende og driver fortællingen fint frem

Søstre af Daisy Johnson

Psykologisk roman med undertoner af thriller og social udsathed.  Om søskendekærlighed og jalousi, der udvikler sig dramatisk omkring en lille families flytning fra fortiden til et nyt sted, hvor traumerne følger med. For de mange læsere af psykologiske romaner med et uhyggeligt tvist.

De to unge søstre September og July flytter ind i det forfaldne strandhus "The Settle House" ved havet sammen med deres mor Sheela, der er forfatter, psykisk ustabil og periodevist fraværende i familien. De to søstre lever og overlever nærmest på egen hånd i dagligdagen og er meget tæt forbundne. July blev mobbet i den skole, hvor de boede før, og September, der har valgt ikke at gå i skole, bruger sin styrke og energi på at støtte og forsvare hende. Men historien tager en uventet drejning og udvikler sig til en dramatisk finale. 

Ved Babylons floder af Malene Klein

En dansk PET-ansat findes dræbt på en ø i USA. Hans lig er arrangeret som Edvard Munchs "Skriget". Danske Maya Winther sættes på den spektakulære sag. For voksne læsere af nordiske kvalitetskrimier.

Krimien er baseret på den sandfærdige begivenhed fra 1912, hvor befolkningen på øen Malaga Island i USA blev tvunget væk fra deres hjem - mange blev dræbt, andre blev sendt på anstalt. Ud fra denne historiske ramme har forfatteren skrevet en krimi, der tager udgangspunkt i makabre mord opstillet som hovedværker inden for malerkunsten. Et hold af både danske og amerikanske betjente skal opklare sagen sammen, og den er vidtrækkende, vild og voldsom.

Jack af Marilynne Robinson

Jack er den fortabte præstesøn der hutler sig igennem livet i 1950'ernes St. Louis og forsøger at finde meningen med gud, liv og eksistens. Men så forelsker han sig i den afroamerikanske præstedatter Della. For fjerde gang vender forfatteren tilbage til personerne fra Gilead, men bøgerne kan læses selvstændigt.

Jack Boughton er søn af den ene af de to gamle presbyterianske præstevenner fra en lille fiktiv by i Iowa. Jack har for længst forladt barndomshjemmet og kappet kontakten, men kredser dog om tilbagevenden og forsoning med sin far. Han lever som hjemløs i St. Louis og møder ved skæbnens tilfælde den sorte Della med hvem han deler sine tanker om race og religion, kristentro og kærlighed. Alliancen mellem de to ses ikke på med milde øjne, slet ikke da den vokser til kærlighed Jack skildrer lavmælt liv og eksistens - det store i den lille hverdag  og kan sammenlignes med fx "Mit navn er Lucy Barton" og "Stoner".
 

Materialer