Socialisme, verdenshavene, udrensning og andedammen

13.08.21
Janus B. Andersen anbefaler ugens nye faglitteratur

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Der er lidt ferietid i udgivelserne, for det er kun blevet til tre titler på min liste. Den første af dem er en ny bog af Thomas Piketty - han er nok mest kendt for murstensværket "Kapitalen i det 21. århundrede", hvor han analyserede 200 års økonomisk udvikling og satte spørgsmålstegn ved meget af det, som var vedtaget viden. Hans nye bog hedder "Mod en ny socialisme" og samler essays fra hans hånd fra 2016 til 2020. Det er stadig hyperkapitalismen, det handler om, men jeg tænker, at den her måske er et lidt lettere sted at stifte bekendtskab med hans tanker. 

Den næste bog på min liste er en ældre sag - den udkom oprindelig i 1951 og blev senest udgivet på dansk i 1967. Og nu har Gads forlag så foranlediget en nyoversættelse og en ny flot udgave. Det er Rachel Carsons "Havet omkring os", der beskriver havene som økosystem og i sin tid var med til at gøre folk bevidste om, hvor komplekse, men også sårbare de er. Det er en klassiker, og vi ser i disse år en masse interessante bøger om naturen, så det er velvalgt at genudgive den. Så hvis du har en interesse i biologi og naturhistorie, er der en stadig aktuel bog til dig. 

Og endnu en genudgivelse er der faktisk i denne uge, selv om det normalt ikke er noget, jeg har med her i podcasten. Her er det så tale om en klassiker, som de fleste forhåbentlig kender - det er nemlig "Anne Franks dagbog", der er kommet i en ny udgave. Og lektøren priser den danske oversættelse - ved Aino Roscher - som værende den hidtil bedste, så det er måske på tide at enten læse den for første gang eller genopfriske bekendtskabet. Dertil er denne udgave ikke censureret, som det er sket med tidligere versioner - så man får endnu mere en fornemmelse af mennesker Anne Frank. 

Det var de titler, jeg havde valgt at lyse lidt på i denne uge. Som sædvanlig har jeg også kigget lidt nærmere på de titler, hvor I har været hurtige til at klikke på reservationsknappen. Og dem er der fem af. 

Den første af dem er "Kvinderne jeg tænker på om natten: i mine heltinders fodspor" af Mia Kankimäki. Og den er en særegen blanding af biografi, rejseskildring og selvrefleksion - hvor fortælleren bruger sine søvnlæse tider til at tænke på nogle af de kvinder, der har brudt grænser og ændret verden; hvorefter hun drager ud for at gå i deres fodspor. En spændende bog, som løfter nogle af de kvinder op, som vi burde kende i forvejen. 

Den næste titel er "En håndfuld grus i andedammen" af Jens Smærup Sørensen. Han er mest kendt som skønlitterær forfatter, men her er det altså blevet til en samling artikler i anledning af hans nu 50-årige forfatterskab. Smærup Sørensens romaner er populære, og det er rart at se, at efterspørgslen følger med over i faglitteraturen. 

En anden kunstner er H.A. Brendekilde - her handler det så bare om malerier. Og dem kan man få et nærmere kig på i en ny, lækker bog om Brendekildes liv og værker. Det er Anne Christiansen, der har stået for "Brendekilde: liv og værk", som ser ud til at være en rigtig coffee table book. 

Så er der en ny bog til true crime-læserne: "Livstid: drabssagen der ikke vil dø" af Anders Lomholt og Henrik Nordskilde. Den handler om Naum Conevski, der i 1984 blev idømt livstid for dobbeltdrab. Måske er lige den her true crime-bog så efterspurgt, fordi den også har et lokalt islæt: Lomholt er søn af fængselspræsten Carl Lomborg, og bogen er inspireret af en samtale, han havde med Conevski, da denne var indsat i Horsens Statsfængsel. 

Vi runder ugen af med en udrensning - mere specifikt "Udrensning på 7 dage: genopbyg kroppens naturlige evne til at helbrede sig selv" af Alejandro Junger. Det er en bog med programmer til afgiftning af kroppen, baseret på traditionel indisk medicin - ayurveda - og periodisk faste. Der er måske nogle, som vil rette op på ferietidens afslapning, kunne man tænke sig. 

Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge.

Materialer