Skønne danske politikere

27.05.15
En nødhjælpspakke til valgkampen

Politikere. De lyver og bedrager. De stjæler og snyder. De undergraver og ødelægger. Til tider slår de endda ihjel.

I hvert fald i litteraturens verden. Her er der ingen lange møder i Folketinget og ingen interviews, hvor den adspurgte forsøger at slå en eller anden uofficielt rekord i verbal zig-zag. Her er der i stedet drama, spænding, satire og andet godt.

Og det får vi sandsynligvis brug for, nu valgkampen for alvor er gået i gang. For selv den mest spændende valgkamp kan hurtigt sande til i gensidige beskyldninger, endeløse gentagelser af de samme pointer og alle de andre våben i politikernes arsenaler.

Så for at hjælpe dig gennem de næste uger har vi lavet en nødhjælpspakke - find en bog og anbring den på natbordet. Så kan du hver aften ryste dagens diskussioner af dig og i stedet hengive dig til en historie, der kan minde dig om, hvad politik handler om. Eller i det mindste give dig et billigt grin.

Lida har stået for at samle denne liste over danske romaner (og tegneserier) med politikere i fokus - så vælg din indgang til politikken og sov roligt om aftenen.

Politik med drama

Politikerne sidder på magten - og det kan godt være, at der er koldt på toppen, men der er også rigeligt med potentiale for drama. For de er også mennesker med en fortid og en personlighed, der ikke altid er så perfekt som det billede, der bliver fremstillet i pressen.

Her er fire bøger, der gå bag facaden. Du kan finde links til alle bøgerne sidst i artiklen.

Politik med spænding

Magten er også et godt sted at starte, hvis man vil skabe spænding - for magt er også noget, man kæmper for at få eller for at beholde. Så her er et par thrillere, der kan gøre valgkampen lidt mere faretruende.

Politik med et glimt i øjet

Der er noget med danske forfattere og politik, lader det til - en statistik signifikant stor del af dem vil i al fald havne i den satiriske del af romankunsten, når de forsøger at skrive om emnet. Ja, det gælder endda, selv når forfatteren er tidligere politiker.

Så her er hele seks bøger, der gør lidt grin med det hele. Både mildt og bidende. Det er den politiske nødhjælpspakkes svar på lykkepiller.

Politik med farver og striber

De danske tegneserieskabere har aldrig været blege for at tage hårdt ved magthaverne. Det er ofte i avisstriberne, der sker, fordi den slags satire gerne skal være helt frisk, men nogle af dem klarer springet til albumform. Ja, Carsten Graabæk har klaret det siden 1983 ved af den lidt mere brede og "Javel, hr minister"-inspirerede humor, mens de yngre nok går lidt hårdere efter at bide politikerne i haserne.

Så her er fire titler, der kan give dig krøller i mundvigen og lidt alvor i tankekrogene.

 

Topbillede: "Christiansborg Slot Copenhagen 2014 01" by Julian Herzog (website) - Eget arbejde. Licensed under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons.

Materialer