Sjælens historie og Meritokratiets tyranni

09.11.21
Hver uge fortæller bibliotekar Janus B. Andersen om nye fagbøger på bibliotekets hylder. I denne uge handler det bl.a. om sjælens historie og meritokratiets tyranni.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Jeg synes, vi skal starte helt inde i sjælen - med Ole Martin Høystads bog "Sjælens historie: fra antikken til vores tid". Her handler det ikke om, hvorvidt vi HAR en sjæl - men i stedet kigger Høystad på, hvordan ideen om sjælen kan være opstået, og hvordan vi som mennesker har tænkt på den gennem tiden. Og det er et af de emner, som griber om sig, for har man først sagt sjælen, må man også snakke om døden og det guddommelige - og der er rigtig mange forskellige indgangsvinkler til det. Så jeg tror, at det er en bog til folk, der godt kan lide at fordybe sig i et emne - og særligt i måske lidt esoteriske emner. 

Sigrid Ring fordybede sig i planter. I al fald indtil hun blev gift med L.A. Ring og lagde kunsten på hylden. Men nogle af de plantetegninger, som hun lavede, kan man opleve i den lille bog "Sigrid Ring: glæden ved planter", som Ida Lehrmann Madsen har stået for. Den er en hurtig introduktion til Sigrid Ring med flere af hendes værker - sådan en bog, der forhåbentlig kan inspirere folk til at læse videre om emnet. 

I en helt anden boldgade er jeg i denne uge faldet over en debatbog af Michael Sandel: "Meritokratiets tyranni: hvad blev der af det fælles bedste?" Sandel kigger på, hvordan tanken om meritokratiet - at magten angiveligt tildeles som, som har gjort sig fortjent til den - har påvirket samfundet gennem årtier, og hvordan de negative konsekvenser af det har udspillet sig med blandt andet voksende ulighed som følge. Sandel er filosof ved Harvard University, så jeg forventer en bog med noget god ballast. 

Det var mine udvalgte titler for denne uge. Så der bliver igen en overvægt at forhåndsreserveringer - som jo naturligvis også er spændende bøger. 

Vi starter lidt alvorligt med "Præmaturbogen : et godt liv som barn, ung og voksen", skrevet af Jonna Jepsen. Hun har tidligere skrevet om for tidligt fødte børn og har her skrevet en bog, som kommer omkring de følger, der kan være helt ind i voksenlivet. En bog, der både henvender sig til folk, der selv er for tidligt født, og fagpersoner. 

Pia Callesen har tidligere udgivet blandt andet "Grib livet - slip angsten", som blev vældigt populær - nu er hun ude med "Mod på livet: hjælp din teenager til at mestre livet - også i modgang". Det handler om angst, bekymringer og negative tanker, og hvordan du som forælder kan hjælpe den unge med at komme gennem de hårde perioder ved hjælp af metakognitiv terapi. Så hvis du på en eller anden måde har en stresset teenager i dit liv, er det en bog, der er værd at kigge på. 

Hvis du derimod har en hund i dit liv, er Anders Hallgren tilbage med en ny bog for dem, der gerne vil arbejde med de firbenede venner: "Min bedste aktiveringsbog: mental træning for hunde". Hallgren har skrevet flere bøger, som folk med hunde er glade for, så hvis man kan se forbi den lidt kedelige forside, er det uden tvivl en god bog til at sørge for både glade hunde og ejere. 

Og så er det blevet til et par historiebøger i denne uge. 

Jeanette Varberg er et velkendt navn. Hun har nu arbejdet videre på de kapitler, hun skrevet til "Historien om Danmark", og det er blevet til bogen "Urtid: historien om Danmark fra stenalder til vikingetid". Og Varberg er en god formidler, der både har skrevet om bl.a. folkevandringer, slagmarker og andet tidligere - så det er uden tvivl en bog, der er værd at læse. 

Rasmus Glenthøj og Morten Nordhagen Ottosen bevæger sig også ned i historien i "Union eller undergang: kampen for et forenet Skandinavien". De to historikere fremsætter tesen, at vi har været meget tæt på at få en samlet skandinavisk stat under Karl d. 15. af Sverige. De fremdrager nye kilder og peger blandt andet på planer om at bortføre det danske kongehus. Lektøren giver den her nogle virkeligt gode ord med på vejen, og med det emne burde den da få nogle læsere. 

Til sidst har vi et par biografier - af den slags, som folk har opdaget, for der er allerede flere reserveringer på dem begge. Den første er Petra Nagels "Ting, jeg har lært, da det var for sent", der slår sig op som en feltguide til voksenlivet. Om alle de der ting, det havde været rart at vide, da man var tyve år gammel, serveret med ærlighed og humor. Den anden er Jens Andersens biografi over LEGO-slægten Kirk Christiansen: "Et liv med LEGO: en slægtshistorie". Andersen har tidligere skrevet nogle meget populære biografier, f.eks. om Kim Larsen, og med LEGOs betydning er det da heller ikke overraskende, at der er efterspørgsel efter den her. 
 

Materialer