At sige nej, kønsroller og vaccinekapløb

25.06.21
Solen skinner, og der er købt nye fagbøger til biblioteket. Det er en hurtig omgang i denne uge, men som sædvanlig lykkes det alligevel at komme vidt omkring. Dette indblik i interessante udgivelser kommer forbi kønsroller, lydstudier, at sige nej, kropsfornyelse, grubleri og mediation, vaccinekapløb og kunsten at læse håndskrift.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Jeg vil starte i det små - eller med dem, der har med de små at gøre, forældre, pædagoger og lignende. For hvis der er noget, der bliver snakket om i tiden, så er det kønsrollemønstre, og der er kommet en ny bog, som giver lidt hjælp med at opdrage uden at falde i de samme gamle mønstre på det område. Forfatteren hedder Cecilie Nørgaard, og titlen er "Han, hun, hen : opdrag til ligestilling og mangfoldighed". Nørgaard forsøger at gøre diverse opdragere mere bevidste om sig selv, så man på den måde kan give børnene en større frihed. Jeg synes, det lyder godt, og jeg har ikke børn, så der skal nok sidde nogle forventningsfulde forældre derude. 

Som sagt: ingen børn, men jeg har en podcast, så jeg vil da lige nævne, at "Lydstudie-håndbogen 2" er udkommet. Det er Karl Pedersen, der står bag, og i dette bind handler det om udstyret, levels & lydkvalitet, akustikken, avanceret optagelse, mix & mastering. Så hvis der sidder nogle spirende musik- og lydentusiaster derude, så tror jeg, den er værd at gribe fat i. 

Det var faktisk de eneste titler, der sprang i mine øjne i denne uge, men der er naturligvis også nogle udgivelser, som andre øjne har fanget. Det er som sædvanlig dem, der er reserveret på forhånd, og dem har jeg pillet 6 stykker frem af

Og uanset hvor meget solen skinner, så lurer covid-19 stadig derude - i al fald et stykke tid endnu. Og hvis man gerne vil læse lidt om, hvordan kampen for, at den ikke skal lure til evig tid, er gået, så er "Kapløbet om vaccinen" af Thomas Senderovitz netop kommet. Den tidligere direktør for Lægemiddelstyrelsen fortæller om det kæmpemæssige maskinrum, der blev sat i gang, da arbejdet med vaccinen startede. Jeg tænker, det er en uomgængelig bog, hvis man har interesse i at vide mere om arbejdet med covid-19 og skæringspunktet mellem samfund og videnskab. 

Men andre ting skal vi også lære. En af dem er at sige nej. Det hjælper Line Ulmann med i bogen "Sådan siger du nej på jobbet: uden skyld, skuffelser og sure miner". Vi er jo alle vant til at have ja-hatten på, men det faktum, at den her bog allerede er reserveret, betyder nok, at der også er folk, som er lidt trætte til det. Så hvis du har lyst til at træne din nej-muskel, er der hjælp her. 

Thorbjörg Hafsteinsdottir vil også gerne hjælpe, men her er det andre muskler, der skal trænes. Mavemusklerne måske mest, for det handler om mad i "Ketoflex 3-3-1: forny din krop på fire uger". Keto er vist trenden for tiden, så den skal nok trække udlån - men jeg skal gøre opmærksom på, at der er lige så meget teori som opskrifter, så du finder den ikke blandt kogebøgerne. 

Og så er Dansk Psykologisk Forlag ude med to nye bøger i deres "Kort & godt"-serie, som folk også er ret glade for. Denne gang er titlerne "Kort & godt om grubleri & bekymring" af Stine Bjerrum Møller og "Kort & godt om mediation & konflikter" af Finn Sten Jakobsen og Marianne Spandet Jakobsen. Og titlerne forklarer meget godt, hvad de handler om. 

Og så kan vi slutte ugen af med et af de snævrere indkøb - til slægtsforskerne derude. Dem er der en del af, ved jeg - for min kollega Christine afholder kurser for dem og springer glad til, når folk kommer med spørgsmål til emnet. Og her er så en håndsrækning i form af titlen "Håndskrifter for slægtsforskere" af Kathrine Tobiasen. Det er en hjælp til at tyde f.eks. kirkebøger, skødeprotokoller, folketællinger og andet gammel stof, der er skrevet i hånden. Så god arbejdslyst til jer derude, der allerede har reserveret den. 

Og dermed var det alt, hvad jeg havde at byde på af fagbøger i denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.
 

Materialer