To sekunder i Byron Hemmings liv af Rachel Joyce

To sekunder i Byron Hemmings liv af Rachel Joyce

23.06.15
I 1972 føjede man 2 sekunder til tiden for at justere i forhold til Jordens rotation. Dette sætter en sommerfugleeffekt af katastrofer i gang for Byron og hans familie.

Byron er en dreng på 11 år. Sammen med sin gode ven James går han på en engelsk privatskole. Der er ordnede forhold både i skolen og på hjemmefronten. Byrons mor Diana er altid velklædt i en klassisk lidt gammeldags stil og Byrons far  arbejder i en bank langt væk fra hjemmet. Byron vokser op i et konservativt, uforanderligt og patriarkalsk miljø med en sød omsorgsfuld mor og en meget fjern far. 

I 1972 hvor romanen foregår blev der tilføjet 2 sekunder for at rette op på forholdet til Jordens rotation. Dette faktum plager Byrons kvikke 11-årige hjerne i en sådan grad at  de famøse ekstra sekunder bliver selve årsagen (altså ifølge Byrons forståelse) til at en lang række uheldige begivenheder sættes i gang. Diana kommer til - uden selv at bemærke det - at køre en lille pige ned. De er på vej til skole i den fine Jaguar, og Diana skyder genvej gennem Digby Road, som er et kvarter med socialt boligbyggeri. Skyldfølelsen efter ulykken lammer fuldstændigt Byrons mor og langsomt går hun helt i opløsning.

Sideløbende med denne triste oprørende barndomshistorie fra 70'erne rummer romanen en nutidig parallelhistorie, hvor vi møder Jim, en 50-årig mand, som arbejder med at desinficere borde i et cafeteria. Jim kæmper med massive psykiske problemer, og han har det meste af sit liv boet på en psykiatrisk institution. Han lever i en autocamper og fylder sit liv med afværgende tvangshandlinger.

Disse to parallelle historier skal selvfølgelig mødes til allersidst i romanen. Det er på én gang en trist og en morsom roman, og kan vel i grunden godt komme i betragtning som en feel-good-roman. Rachel Joyce slog igennem med romanen "Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd", som udkom på dansk i 2012 og ret hurtigt fik bestsellerstatus.

Materialer