Sarahs nøgle af Tatiana de Rosnay

04.11.14
Roman om en sort plet i Frankrigs historie

Paris 1942. Pigen Sarah bor med sine forældre og lillebroren Michel, da politiet en morgen banker på døren. Der har længe gået rygter om, at tyskerne er ved at gøre klar til en større operation for at få fat i de franske jøder, og nu har de fået det franske politi til at hjælpe.

Sarah gemmer sin lillebror i et låst skab og lover at komme tilbage og hente ham, før hun må følge med sine forældre og politiet. Men Sarah kommer ikke tilbage. Hun sendes med sine forældre til en lejr, og her bliver hun skilt fra både sin mor og far, og er nu helt alene og matres af sin dårlige samvittighed overfor lillebroren.

I nutidens Paris er amerikaneren Julia gift med franskmanden Bertrand. Hun er journalist og skal skrive en artikel på 60 års dagen for den store opsamling på Vélodrome d’Hiver, hvor tusindvis af jøder blev indsamlet og sendt til koncentrationslejre. Selv har hun aldrig hørt om begivenheden, og hendes research viser snart, at det er en sort plet på historien, som franskmændene forsøger at glemme.

Tatiana de Rosnay fortæller skiftevis historien gennem Sarah og Julia, og det er en grum historie, om hvordan fransk politi var mere end ivrige for at gå tyskernes ærinde for at udrydde jøderne, og hvordan de sendte selv helt små børn i lejre, selvom tyskerne kun havde forlangt jøder over 16 år.

 "Sarahs nøgle" handler om en sort plet i Frankrigs historie, og interesserer man sig for jødernes skæbne under 2. verdenskrig, er det en udmærket roman at starte med, selvom det måske ikke er den sprogligt mest velskrevne.

Materialer