Sangen for livet af Jørn Riel

Sangen for livet af Jørn Riel

23.05.15
Smuk og tankevækkende roman fra den gudbenådede fortæller Jørn Riel

”Sangen for livet” er en eskimoisk saga, som strækker sig fra inuitternes vandring fra Alaska til Grønland for mere end 1000 år siden og frem til nutiden. 

Historien starter med Shanuqs fortælling. Som ung blev hun taget til fange af indianere og levede som slave hos deres medicinmand i en årrække. Her fødte hun sønnen Heq, men det lykkedes hende til sidst at flygte, og Heq voksede op og blev en stor åndemaner blandt eskimoerne.

Fra Heqs tid springer historien frem til 1500-tallet. Her er hovedpersonen Arluk, der sammen med søsteren vokser op som forældreløse. Ligesom Heq bliver Arluk en dygtig åndemaner, og i et syn får han at vide, at han skal rejse og opleve alle jordens lande. Som voksen tager han derfor på en lang rejse, og her møder han bl.a. nordbokvinden Svava, som har mistet sin familie efter et inuitoverfald på gården. 

Den sidste del af romanen foregår i nutiden, hvor pigen Soré opvokser hos sin farbror, Lûtivik. Da Soré begynder i skolen, kommer hun i pleje hos en dansk familie, og hun tager også en uddannelse i Danmark, men det grønlandske trækker, og som voksen vender hun tilbage for at genfinde sin grønlandske identitet. 

Jørn Riel er en gudbenådet fortæller, og man skiftevis og trækker på smilebåndet og fælder en tåre under læsningen. Hans store kærlighed til Grønland og eskimoerne skinner tydeligt igennem fortællingen. En smuk og tankevækkende roman.

Materialer