Sælsomme vækster af Donal Ryan

02.09.21
Lavmælt poetisk familiehistorie fra Irland

Moll vokser op som eneste datter i en kærlig fattig irsk landarbejderfamilie. Dagene ligner hinanden, men alligevel sker der en udvikling, som får Moll til at stikke af. I fem år lever og arbejder hun i London, stærkt savnet af forældrene Paddy og Kit. Ikke en lyd har hun givet fra sig.

Pludselig en dag vender hun hjem til sin irske hjemstavn, og med sig bringer hun mand og barn. Molls mand er sort, - et sjældent syn i den lille irske by Tipperary. Paddy og Kit tager i mod Alexander og lille Josh med åbne arme. Lavmælt og poetisk fortæller Donal Ryan den lille families historie. Moll holder på en hemmelighed, og først helt i slutningen af romanen løfter forfatteren sløret for, hvad der egentlig er sket. 

Et ret voldsomt drama, næsten en bibelsk fortælling, som bliver fortalt i en neddæmpet tone. Det er en helt usædvanlig slægtsroman, en feel-good-historie med kvalitet og overraskelser. Da jeg havde vendt sidste side, fik jeg straks lyst til at læse romanen forfra igen. Jeg kan bedst sammenligne læseoplevelsen med den følelse jeg havde i kroppen, da jeg vendte sidste side i Julian Barnes fantastiske roman ”Når noget slutter”. 
 

Materialer