Sabbatår: 5 bøger til 365 dage

10.07.19
Står du - eller én, du kender - overfor et sabbatår? Her er titlerne til hjernen imens.

Der er fyldt med huer i tiden - altså den slags med forskellige farver bånd og diverse klip og andre tegn, som viser noget om, hvad man har oplevet. Og mange af dem, der bliver kørt rundt - glade og højrøstede med deres huer på - vil bruge den til at tage en videregående uddannelse. Men ifølge statistikken vil mange af dem også tage et sabbatår først.

Er du en af dem med huerne? Eller i familie med en af dem? Så husk på, at et sabbatår er sundt - det sænker nemlig risikoen for studiefrafald i den anden ende. Danmarks Evalueringsinstitut har lavet en undersøgelse, der viser, at 86 procent af de unge, der startede en videregående uddannelse i 2018, havde taget et sabbatår, så man er ikke alene.

De fleste bruger tiden på at rejse eller arbejde - men en pause fra den faglige læsning er ikke en pause fra at blive klogere. Faktisk er det ofte en frihed til at blive det - for det er der, man prøver helt nye ting, læser helt nye bøger og møder helt nye mennesker.

Her på biblioteket blev det til en snak om, hvad man burde læse i sådan et sabbatår, og forslagene var mange. Jeg har sorteret i dem og udvalgt fem bøger, du bør læse i dit sabbatår - eller kan bruge som gave, hvis du kender en, som har valgt det.

1. Tænk kreativt

Fra anmeldelsen af Rane Willerslevs bog Tænk vildtLitteratursiden:

Rane Willerslev pointerer indledningsvis, at ’Tænk Vildt’ handler om kreativiteten og dens krise i Danmark. Det offentlige er, ifølge Rane, ved at kvæle sig selv i New Public Management; tjeklister og rigide regler. Mistillid og kontrol gennemsyrer den offentlige sektor og uddannelsessektoren i sådan en grad, at kreativiteten gisper efter luft. Dén luft skal, pointerer Rane, komme ved et kritisk opgør med styring efter korrekte svar og nulfejls-kultur. Til dette opgør skal vi tage fat i det råstof, som ifølge Rane kendetegner Danmark: nemlig at tænke frit og være uhæmmet af autoriteter.

Det virker som en ret god indledning til et år på egne ben.

2. Tænkepauser

Det er måske snyd, når nu der står fem bøger i opdraget - men her er altså valgt en serie af bøger: Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag. Her får de vidende mennesker til at skrive kort, spændende og forståeligt og et bredt udvalg af emner. Det er både praktisk viden, interessante fakta og god hjælp til at forstå verden.

Bøgerne er på cirka 60 sider hver, så det er ikke en overvældende udfordring, men det er spændende læsning. Man bliver i al fald ikke et dårligere menneske af at vide mere om ting som Leg, Skam, Loven, Sundhed, Ansvar og Kreativitet, for nu bare at nævne et par enkelte titler. Du kan finde hele serien her.

3. 21 ting, du skal vide om det 21. århundrede

Et sabbatår er også indgangen til en personlig fremtid, der ser helt anderledes ud, end den har gjort hidtil i ens liv. Så hvilket bedre tidspunkt at kigge på det århundrede vi er godt på vej ind i - og hvordan det ser ud til at udvikle sig.

Yuval Noah Harari har også skrevet bøger om både fortid og fremtid, men i 21 ting du skal vide om det 21. århundrede sætter han fokus på nutiden. Det er de store emner som civilisation, han kommer omkring, men han gør det med både humor og sjæl.

4. Slet slet slet

De fleste af os bevæger sig i to verdener nu om dage - den fysiske og nettet. Men vi er ofte ikke helt bevidste om, i hvor høj grad de to flyder sammen. Ting, der sker det ene sted, har betydning det andet sted - og nogle gange i en vekselvirkning, så den betydning bare vokser. Ikke fordi du skal opgive dine sociale medier, men … måske: Jaron Lanier giver i al fald ti gode grunde i 10 argumenter for at slette dine profiler på de sociale medier nu.

Selv om du måske ikke smider telefonen ud og afsværger nettet (hvad du heller ikke bør gøre), er det en bog, der gør dig noget mere opmærksom på, hvordan verden påvirker dig, og du påvirker den. Du har ikke lyst til at være et r*vhul, og det kan den hjælpe dig med at undgå, for det er en retning, som de sociale medier gerne vil trække dig i.

5. Univers

En kollega, der har læst filosofi, var også hurtig til at misbruge oplægget til at foreslå en hel serie bøger - og han kunne sikkert også argumentere for at kalde det et værk, men de får lov at komme på listen, hovedsageligt fordi det er gode bøger. Det er nemlig serien Univers, også fra Aarhus Universitetsforlag, der er tale om.

Til gengæld har jeg anbragt den sidst på listen, fordi den kræver noget mere end Tænkepauser længere oppe - bøgerne er større, niveauet er højere, og emnerne er måske også lidt mindre håndgribelige; der er titler som Kvantemekanik, Kultur og Sproget. Men forståelsen er også så meget bedre, når den indfinder sig, og det kan i høj grad påvirke, hvordan du ser verden. Du kan finde hele serien her - både som bøger og e-bøger.

6. Og en praktisk bonus

Forslagene til bøger er samlet ind blandt biblioteksfolk, men udvalgt af mig, så der er måske lagt et fokus på bøger, der får dig til at vokse mentalt. Men der er også folk blandt mine kolleger, som selv har unge mennesker, der er i alderen for et sabbatår, og de ved også noget om, hvad det kræver rent praktisk. Derfor: Hjemmefra: sådan får du succes med dit nye liv!

Statistisk bruger folk sabbatåret på at arbejde eller rejse, men der er også mange, som flytter hjemmefra. Og der kan det være praktisk med en guide, der kommer omkring alt det, man skal have styr på: økonomi, ansvar, uddannelse og så videre og så videre. Alt det kan blive lidt mere overskueligt, når det er samlet på skrift.

Held og lykke - hvad enten du selv er på vej på sabbatår eller har et ungt menneske, der skal. Det kan være lige hårdt ved jer begge.

 

Materialer